Статии публикувани в пресата

Хомеопатията помага при остеопороза
Остеопорозата или т.н.”тиха епидепия”както наричат лекарите това заболяване представлява намаляване на костната пльтност. По-точно разреждане на костното вещество и намаляване на минералното сьдьржимо в него , което от своя страна води до лесна чупливост на костите. Трябва да се знае, че слабите жени с ранно настьпила менопауза са особенно рискови за развитие на остеопороза. Женските полови хормони и мастната тькан упражняват предпазно действие по отношение на остеопоротичните процеси.
При остеопороза намалява не само сьдьржанието на калция в костите ,но и това на магнезий. Дори,когато нивото на магнезия в крьвта е нормално може да има намалено сьдьржание на магнезий в остеопоротичната костна тькан. Ето защо се препоръчват препарати съдържащи калций,магнезий,витамин Д и цинк за профилактика на остеопорозата в климактеричния период при жената.
Те много добре се комбинират и допълват с хомеопатични препарати, които стимулират организма да забави максимално остеопоротичните процеси и спомагат за по-добро усвояване на веществата,участващи в костното изграждане. Ето и някои от тях:
Калкарея Флуорика – много добър хомеопатичен медикамент,играещ важна роля в обмяната на веществата в костната тъкан. Особенно е подходящ при хора с издължена конституция, при които е налице склонност към ранни гръбначни изкривявания. Този медикамент има добро лечебно действие и по отношение на честите болки в гърба и чувство на скованост. Когато тези оплаквания са най-често сутрин след ставане от сън,след продължително обездвижване,при студено и влажно време много добре се допълва и от медикамента Рус Токсикодендрон.
Много добър хомеопатичен медикамент за парещи болки по хода на гръбначния стълб и между плешките е Фосфорус. При хора изключително слаби,зиморничави,раздразнителни с тънки кости, много добър ефект има медикаментът Силицея. При силни болки в кръста с много добър ефект се прилага Радиум Броматум. При жени,които са ниски и набити с тенденция към затлъстяване, добър ефект има медикаменьт Калкарея Карбоника.Но той се използва рядко за лечение на остеопороза.
Трябва да се знае, че ниските, набити и пълни жени имат и по-здрава скелетна структура и по–рядко страдат от остеопороза. Те обаче са по-предразположени към коксартрозни изменения. За жените ,които са застрашени от остеопороза след настъпване на менопауза е полезно всеки ден или през ден да приемат хомеопатичното лекарство Фоликулинум. По този начин се стимулира яйчниковата функция. Той се използва често и за облекчаване на други смущения,свьрзани с промяната на половите хормони,каквито са топлите вълни.
Разбира се за да има траен ефект от хомеопатичното лечение на остеопорозата се назначават строго индивидуални медикаменти според типа реакция на организма. Такива могат да бъдат някои от горе изброените, но могат да бъдат и много други. За това трябва да бъдат назначени от лекар – хомеопат. Хомеопатията може да замени много от широко рекламираните скъпи хранителни добавки, които често са със съмнителен произход.
Дата 29 Aug 2008 Автор Dr. Dimitrov

<< предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 следваща >>