Заболяване на ставите (коксартроза,гонартроза)

Заболяване на ставите

Половината от българите след 50 годишна възраст имат проблеми със ставите. При артрозата настъпва изтриване на хрущялната тъкан, вследствие на което ставата губи гладкост и еластичност. Освен това при артрозата се разрушават хрущялните клетки, вследствие на което ставата се възпалява и започва да боли. Най-бързо се износват ставите,който най-много се натоварват. Тези, които са носили тежестта на тялото, или които са извършвали дълго време една и съща монотонна работа. Най-уязвими са: колянната става-гонартроза, тазабедрената става-коксартроза, раменната става-омартроза, ставите на гр.стълб-спондилоартроза. Увреждат се и други стави, но значително по рядко. Сутрин след ставане страдащите от артроза поне 15 мин. се чувстват като вдървени. Всяка промяна на времето води до болки на засегнатата става.

С течение на времето ставата продължава да се разрушава, докато се стигне до там, че костите започват да се трият една в друга. Образува се деформация, която ограничава движението.

Прекаленото физическо натоварване е вредно за ставите, но също толкова вредно е и обездвижването, както и наднорменото тегло. Ако натоварването е нормално, но се претоварва само едната страна /носене на тежки чанти в едната ръка/,то също се отразява негативно. Всичко това ускорява естествения процес на износване на хрущяла. Начина на хранене също е от съществено значение. Тлъстите и мазни храни провокират възпалението на ставите. За съжаление все още не съществуват методи за премахване на артрозата. Посредством новите терапии обаче тя може да бъде оптимално лекувана и до голяма степен да се спре нейното развитие. Такъв съвременен метод на лечение е лазерната терапия. Новата лазерна терапия спестява хирургичната намеса в голям процент от случаите. Тя комбинира видими лъчения и невидими инфрачервени лъчи, които достигат до точно определена област на дълбоко разположени тъкани. Лазерът въздейства върху ставната капсула и ставният хрущял. По този начин се стопират дегенеративните изменения в ставата. Намалява възпалението и отока, а оттам и болката. След направеният курс лечение с лазерна терапия пациентите могат да се движат много по свободно и без болки. Не малка част от тях оставят бастуните и патериците.

Можете да запазите час на тел. 032950019 или на 0885183156.

лого Superdoc

Запази час онлайн през платформата SUPERDOC.BG от тук

или на телефон: 032 950019