Масаж

Масаж при дискова херния

Масажът представлява механично дразнене на телесната повърхност посредством масажни приоми от ръката на масажиста.

За провеждане на масажа се изисква добре обучено лице, което да познава физиологичното действие на отделните приоми и да има добра техника за правилното изпълнение на отделните похвати както и добре развит усет за състоянието на тъканите, които обработва.
Физиологичното действие на масажа се състои от три въздействия:

1. Механично действие.

Масажът предизвиква механично разтягане на кожата, изтласкване на тъканните течности към съдовете, придвижване на лимфата и венозната кръв от периферията към сърцето.

2. Рефлекторно действие.

Чрез масажа се дразнят отделните тъкани, от тях се изпращат импулси към нервната система. От там се получава рефлекторен отговор със съответно физиологическо действие. Например: зачервяването и затоплянето на кожата под влияние на масажа е израз на рефлекторна реакция.

3. Хуморално действие.

Под влияние на масажното дразнене, в кожата и подлежащите тъкани, се образуват някои биологично активни вещества, които имат изразен физиологичен ефект.

Рефлекторното действие е най-важното. Чрез включване на различни механизми то предизвиква подобряване на кръвообръщението и храненето, засилване на обменните процеси, тонизиране на тъканите и едновременно с това оказва успокояващо и обезболяващо действие.

Масажът е ценно лечебно и профилактично средство. Чрез него, от една страна се получава значително намаляване на субективните оплаквания на болния – настъпват обезболяване, успокояване, релаксиране. От друга страна, се оказва благоприятно въздействие и върху протичането на заболяването като се подобрява храненето на тъканите и се ускорява оздравителният процес. От трета страна масажът има подчертано профилактично действие – повишава защитните сили на организма и неговата устойчивост към простудни, инфекциозни и други фактори.

При извършване на масажа трябва да се спазват някои общи правила:

– Болният да е съблечен, да се махнат всякакви колани и аксесоари от тялото. Да е завит с чаршаф и само тази част, която ще се масажира, да бъде оголена. След масажирането на даден сегмент, например крайник, той да се завива, за да запази топлината.
– Болният да бъде напълно отпуснат (релаксиран). За целта той заема удобно положение на тялото, когато е легнал по гръб, под главата и коленете се слага невисока възглавница, а при лежане по очи възглавницата да се поставя под гърдите и глезените.
– Масажът се прави на твърда кушетка или матрак. Обработката на главата е в седнало положение
– Стаята да бъде добре затоплена – около 22 – 24 С, светла, обстановката да е спокойна. Дишането и на двамата (масажирания и масажиращия) да бъде спокойно, равномерно, синхронизирано с масажните похвати.
– Масажът не бива да се прави при пълен стомах, след нахранване,
– Кожата на болния да бъде чиста, по нея да няма гнойни пъпки или ранички.

Можете да запазите час на тел. 032950019

лого Superdoc

Запази час онлайн през платформата SUPERDOC.BG от тук

или на телефон: 032 950019