Заболявания на обмяната (метаболитен синдром, диабет)

схема - заболявания на обмяна на веществата

Метаболитният синдром не е конкретно заболяване. Той е съвкупност от рискови фактори като: високо артериално налягане, повишена кръвна захар, повишени нива на холестерола и затлъстяване, основно в областта на корема, у един и същ болен. Хората със синдром „X” страдат по-често от останалите от атеросклероза, захарен диабет тип 2, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.
Причините за развитието на метаболитен синдром все още не са изяснени. Знае се обаче, че взаимодействието на генетични и демографски фактори, фактори на околната среда и особено начина на живот водят до оформяне на състояние, което се проявява клинично като метаболитен синдром.

Рисковите фактори за развитието му са:
Затлъстяване – съвременният нездравословен начин

на хранене, води до отлагане на мазнини както под кожата, така и около вътрешните органи. Натрупването на мазнините, предимно в областта на корема, се означава като затлъстяване от мъжки тип или тип „ябълка”. Този тип затлъстяване е свързано с възникването на метаболитен синдром. При затлъстяването от женски тип, при което мастната тъкан се натрупва в областта на ханша и бедрата такава връзка не е установена.

Инсулинова резистентност – възниква, когато клетките в тялото станат по-малко чувствителни или нечувствителни към инсулин (хормон, който се отделя от задстомашната жлеза и е отговорен за навлизането на глюкозата от кръвта в клетките).

Нарушения в мастната обмяна /дислипидемия/ – повишено съдържание на холестерола и триглицеридите (мазнините) в кръвта, най-често в комбинация с ниски стойности на т.нар. «добър» холестерол /ХДЛ-холестерол/, който е с висока плътност и почиства съдовете. Ако тези рискови фактори са налице, нараства вероятността за поява на сърдечно-съдови заболявания.

Повишено артериално налягане /артериална хипертония/ – налице е когато систолното артериално налягане /„горна граница“/ е 140 mm/Hg или по- високо и/или диастолното налягане /“долна граница“/ е 90mm/Hg или по- високо. Повишеното кръвно налягане увеличава натоварването на сърцето и причинява постепенно нарастване и отпускане на сърдечния мускул. Когато се установи у индивиди с някои от предходните нарушения рискът за сърдечно-съдово заболяване се увеличава многократно.

Как се поставя диагноза?
√ Повишена обиколка на талията: за мъже ≥ 94 cm, за жени ≥ 80 cm;
√ Нива на триглицеридите > 1.70 mmol/l или прием на медикаменти срещу повишените нива на триглицериди;
√ Намалени нива на ХДЛ – холестерол: за мъже < 1.03 mmol/l, за жени < 1.30 mmol/l; √ Артериално налягане ≥130/85 mm Hg или наличие на терапия срещу повишеното артериално налягане; √ Кръвна захар на гладно ≥ 5.6 mmol/l или вече установен захарен диабет тип 2. От изключително важно значение е профилактиката, ранното откриване и ранното лечение на метаболитния синдром. Понижаване на телесното тегло е първата и много важна стъпка в лечението на метаболитния синдром. Здравословно хранене: консумирайте пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постно месо и риба, както и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, избягвайте преработената храна, която често съдържа хидрогенирани растителни мазнини и е с високо съдържание на сол и добавена захар. Физическа активност: включете поне 150 минути умерена физическа активност в ежеседмичния си график. Балансирайте здравословното хранене със здравословно ниво на упражнения, за да постигнете вашите цели. За редукцията на теглото са от значение, както количеството калории, които влизат в организма, така и тези, които се изразходват. Намаляване на килограмите с 5-10% от теглото води до подобряване на инсулиновата резистентност, намаляване на стойностите на кръвната захар и на артериалното налягане, както и подобряване на мастната обмяна. Какви са последствията от метаболитния синдром? Хората с метаболитен синдром са изложени на многократно повишен риск от: – миокарден инфаркт -> когато артериите, които доставят кръв до сърцето, се стесняват или са блокирани от мастните отлагания, наречени плаки, се намалява количеството кръв и кислород, достигащи до сърцето, което може да причини болка в гърдите, увреждане на сърдечния мускул и смърт.

– захарен диабет тип 2 -> появява се, когато тялото вече не може да произвежда достатъчно инсулин, за да компенсира лошата чувствителност към хормона. Това води до повишаване на захарите в кръвта и увеличава риска от развитие на бъбречна недостатъчност, увреждане на очите и нервите, поява на сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

В Медицински Център Д-р Людмил Димитров има специални програми за лечение на метаболитен синдром с озонова терапия, лимфен дренаж, акупунктура, масаж и хомеопатия.

Можете да запазите час на тел. 032950019 или на 0889483917.

лого Superdoc

Запази час онлайн през платформата SUPERDOC.BG от тук

или на телефон: 032 950019