Озонотерапия

За профилактика на остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции (включително коронавирус), Асоциацията на руските озонотерапевти препоръчва профилактичен курс на озонотерапия. Ако при епидемия не е лесно да се избегне инфекция, тогава е в нашите сили да минимизираме последствията. При хора с добър имунитет болестта може дори да не се развие и ако се появят клинични признаци, тогава заболяването е леко, без усложнения. Така че най- добрият избор на действие при епидемия е предварително да се засилят защитните сили на
организма и да се спазват превантивните мерки, които обикновено са широко обхванати в наличните източници (маски, хигиена на тялото и дома, намаляване на контактите и т.н.).
Озонът има вирициден ефект, тъй като в резултат на пероксидацията на фосфолипидите и капсидните липопротеини неприкосновеността на вирусите е нарушена. Окисляването на вирусите може допълнително да усложни свързването им със специфични клетъчни рецептори.

В резултат на това някои от свободните вирусни частици в съдовото легло могат да бъдат инактивирани. По-голямата част от вирусната маса се локализира вътреклетъчно в черния дроб, лимфната система, невроните, следователно могат да бъдат включени други механизми на имуномодулиращия ефект на озона, който засяга клетъчния и хуморалния имунитет чрез индуциране на фагоцитоза, локални цитокини, като интерлевкини – 2, 4, 6, 12,
фактор на туморна некроза, интерферони, активиране на синтеза на имуноглобулин. Според дългосрочните наблюдения най-добрият ефект се осигурява от сложна озонотерапия с комбинация от няколко вида процедури в един курс.
В амбулаторни условия, за имуномодулация, като правило, се използва малка автохемозонова терапия, 5 ml автокръв (+ 100-200 μg озон) 3 пъти седмично за до 9-10 процедури.
Според нас е препоръчително MAGOT да се комбинира с една от следните процедури (изберете една от трите):
1. Пиене на озонирана вода всеки ден, 300-400 ml с концентрация на мехурчета 2-4 mg / l, веднъж дневно (до 2 седмици).
2. Интравенозно приложение на озониран физиологичен разтвор по метод на непряко мехурчене. Инфузия от 250 ml, концентрация на изхода на апарата 5-8 mg / l, време на мехурчета 15 минути. Ежедневно. Курсът е 6-10 процедури.
3. Ректална инсуфлация със смес от озоно-кислородни газове по частичния метод 500-1000 cm  3  с концентрация 3-5 mg / l през ден (3 пъти седмично). Продължителността на курса е 6-8
процедури.
Третирането на кожата на ръцете, лицето, отворените области на тялото с козметичен крем, съдържащ реактивни кислородни видове, ще служи като допълнителен превантивен антивирусен ефект.
За обновяване на помещенията ви съветваме да прилагате редовно (2-3 пъти на ден) третиране на апартамента с НЛО лампа за 20-30 минути. Ултравиолетовата светлина е вредна за вирусите и причинява образуването на озон, който прониква на места, където светлината не
навлиза(под леглата, зад килерите и др.).
Не забравяйте да предпазите очите си от ултравиолетово лъчение, както и да изолирате домашни любимци и стайни растения, когато използвате бактерицидни лампи!