дискова херния
дискова херния

Дисковата херния: Интервю на Д-р Людмил Димитров за сайта „Здравето“

Д-р Людмил Димитров: Операцията на дискова херния е в краен случай!

В лечението на дискова херния може да се съчетаят съвременни и алтернативни методи.

Съчетаването на съвременни и алтернативни методи е новото в лечението на дисковата херния. Така твърди в кратко интервю д-р Людмил Димитров – дипломиран лекар, специализирал лазерна терапия, мануална терапия, китайска традиционна медицина, ирисова диагностика, хомеопатия в България и САЩ, член на Международната асоциация по алтернативна медицина.

– Д-р Димитров, какви нови и алтернативни методи прилагате при лечението на дискова херния?
– Новото в лечението на дисковата херния е съчетаването на съвременни и алтернативни методи, които прилагаме с добър успех в нашата клиника. Това най-често са озонова терапия, лазерна терапия, съчетано с акупунктура, хомеопатия, масажи и др.

– Кога непременно се стига до операция при това състояние или тя винаги може да се избегне?
– Има строги индикации, които налагат оперативна намеса. Това са смущения в уринирането; прогресираща пареза и парализа; мускулна атрофия и др.

– Д-р Димитров, да припомним накратко как всъщност се проявява дисковата херния? Много хора вероятно объркват симптомите и това ги плаши.
– Първоначално пациентите се оплакват от болки и скованост в кръста след физическо натоварване. На по-късен етап болките стават постоянни с ирадиация (преместване) по крайниците. Съответно при лумбална дискова херния болките се местят и по долните крайници, а при шийна дискова херния – по ръцете. Болните получават изтръпване и мравучкане пак по крайниците.

– Моля ви накратко да обясните достатъчно ефективно ли е лечението с лазер и предотвратява ли тежката операция? Какви са неговите предимства?
– Лечението с лазер се извършва по различен начин според типа лазерни апарати. В някои случаи се прилагат т.нар. оперативни лазери, при която процедура дисковата херния буквално се изгаря. Това са т.нар. безкръвни операции. В други случаи се използват т.нар. меки лазери, които допълват озонотерапията. С тях се цели свиване и прибиране на дисковата херния. Предимствата на лазерната терапия са очевидни и безспорни: тя е напълно безвреден неинвазивен метод на лечение. Приложена навреме, съчетана с озонотерапия, тя предполага избягване на оперативната намеса.

– Като споменавате озонотерапията като съчетание с лазерна терапия, е любопитно да знаем при какви други заболявания е удачно нейното приложение?
– Мога да кажа само, че озоновата терапия е сравнително нов метод за лечение в България.

Предимства и странични ефекти от озонотерапията

Що се отнася до приложението на тази методика по отношение на дискова херния, ви предлагаме още информация: както спомена и д-р Димитров, според съвременните виждания за избор на лечебен метод на дискова херния, към хирургична операция се прибягва само в крайни случаи. В днешно време лекарите разполагат с различни по своя характер консервативни методи за лечение на това заболяване. И независимо от техните принципни различия, са насочени към едно: да понижат възпалителния процес, да овладеят и прекратят болката. Обикновено физиотерапията и медикаментозната терапия се използват в комплекс.

Относно озонотерапията в тази медицинска област може да се обясни следното: тя се прилага в неврологията вече 100 години. Но приложението й за лечение на дискова херния е от съвсем скоро. Методът често се оказва ефективен за лечение на онези болни, при които терапията с другите консервативни методи не е дала резултати. Озонът, който се получава с помощта на специални апарати, активизира обмяната на веществата там, където е поставена инжекцията. Подобрява снабдяването на тези участъци с кислород и хранителни вещества и спомага за регенерация на увредените тъкани.

Обяснението на лечебния ефект от тази процедура се дължи на доказаните свойства на озона – той убива микробите и разрушава токсичните вещества. Привържениците на озонотерапията твърдят, че в резултат на това лечение се нормализират обмяната на веществата, хормоналният фон също. Снема се интоксикацията, разширяват се кръвоносните съдове, подобрява се микроциркулацията и текучеството на кръвта.

В интерес на истината, в много страни в света озонотерапията не е призната от официалната медицина. В средата на 90-те години в Германия, в Университета „Марбург”, е проведено изследване на озонотерапията. Изводът, базиращ се на голям брой публикации в научни списания, е следният: в днешно време нямаме основания за твърдим, че озонотерапията може да оказва някакво положително въздействие. Позовават се на многобройните усложнения: алергични реакции, нарушение на зрението, главоболия, тежка и продължителна депресия.

Както при всеки друг вид лечение, така и озонотерапията има своите противопоказания. Интересно и полезно ще е да ги научите, защото понякога не само че не оказва лечебен ефект, но може и да влоши протичането на някои заболявания.

Противопоказания:

– Непоносимост към озона – при възникване на алергична реакция към озона лечението следва да се прекрати, тъй като в този случай той оказва само токсично въздействие на организма.

– Нарушение съсирваемостта на кръвта – тъй като под действието на озона се променят т.нар. реологични свойства на кръвта, той не следва да се приема. Ако съсирваемостта на кръвта е понижена, може да се стигне до кръвоизлив.

– Хеморагичен инсулт – при озонотерапия се ускорява кръвообращението и се разширяват кръвоносните съдове, което може да провокира повторен инсулт.

– Конвулсивен (гърчов) синдром – озонът оказва стимулиращо влияние на централната нервна система, затова може да провокира възникване на гърчове.

– Остър панкреатит – озонът увеличава активността на т.нар. протеолитични ферменти на задстомашната жлеза, затова при панкреатит озонотерапията няма да окаже лечебно действие, а само ще ускори разрушаването на задстомашната жлеза.

– Хипертиреоидоза – при повишено съдържание на хормони на щитовидната жлеза в кръвта следва да се откажете от озонотерапия, тъй като могат сериозно да се нарушат метаболитните процеси в тъканите.

– Кръвоизливи от различен произход – озонът понижава способността на кръвта да се съсирва, освен това променя нейната гъстота. Затова при наличие на кръвотечения или понижено количество на тромбоцитите в кръвта, озонотерапията носи повече вреда, отколкото полза.

– Отравяния – тъй като озонът влияе на метаболизма на клетките, при отравяния с някои вещества (алкохол, токсини, наркотици) той може да доведе до влошаване на общото ви състояние и да засили степента на интоксикация на организма.

– Хипогликемия – озонът понижава нивото на глюкоза в кръвта затова не прибягвайте към озонотерапия при хипогликемично състояние.

– Наскоро прекаран инфаркт на миокарда – можете да прибегнете до озонотерапия чак 6-7 месеца след получения инфаркт.

Изпитани рецепти:

Накрая: две изпитани рецепти от народната медицина, които категорично ще облекчат състоянието ви, ако страдате от дискова херния:

– Снабдете се със 100 грама мед, 50 мл прясно изцеден сок от стайно алое и 150 мл водка. Смесете компонентите в стъклен буркан и оставете за едно денонощие при стайна температура, след което приберете лекарството в хладилника. Всяка вечер преди сън си правете компреси с получената смес – дотогава, докато свърши. Сгъвате марля на 10 слоя, напоявате я с лечебната смес, налагате в областта на болното място, покривате с целофан и топъл шал и лягате по гръб за не по-малко от час.

– Тази рецепта е препоръчвана на олимпийските спортисти, когато се подготвят за важни състезания. Спортните лекари им препоръчват в продължение на половин месец всеки ден да употребяват неголямо количество сушени плодове, за да наситят междупрешленните тъкани с необходимите витамини и микроелементи.

Рецептата е много проста: по една смокиня, една синя слива и 5 кайсии. Именно в тези сушени плодове се съдържат веществата, помагащи за заздравяване на мускулите, за това да станат по-еластични и устойчиви към интензивни физически натоварвания: витамините А, С, В, Е, РР, както и калий, магнезий, фосфор, натрий, ценни аминокиселини и растителни масла. Употребата на смокини и сини сливи спомага естественото прочистване на организма от шлаки, токсини и радионуклеиди, а кайсиите влияят благотворно на сърцето и репродуктивната функция.