Артрозна болест

Артрозна болест

Артрозната болест (артроза) е често срещано заболяване на ставите. Най-засегната възраст е след 50-60 години, но напоследък се проявява и по-рано. Първоначално се засяга хрущяла, който постепенно губи своята цялост и започва за изтънява. Едновременно с хрущяла, започва и разрушаване на костната тъкан под него. В резултат на засегнатия хрущял, ставната капсула, реагира чрез вторична възпалителна реакция. Увредения хрущял (износения хрущял) съдържа по-малко количество вода, отколкото здравия. В резултат се наблюдава отслабване на хомогенността на хрущяла и намаляване на хрущяло образуващата тъкан. Като компенсаторен механизъм на организма за възстановяване се явява образуването на костна хрущялна тъкан, довеждащо до образуването на така наречените остеофити (шипове) по крайщата на ставите. Всяко въздействие върху повърхностите на ставите може да даде тласък на процеса на развитие на артрозата или да доведе до неговото ускоряване.

Такива причина могат да бъдат:

–          травми на стави

–          наднормено тегло

–          повишената подвижност на дадена става

–          хирургични операции на стави

–          хронични възпалителни заболявания (артрити)

Това възпаление е причина за болки и нарушава функционирането на ставите.

Болките в тазобедрените и  коленните стави се провокират най-често от обездвижване на ставата. На по-късен етап болките се появяват и при покой. Артрозната болест засяга различни части на човешкото тяло. Появява се с възлести образувания по малките ставички на пръстите. Тази форма често е наследствена. Засяга се и гръбначния стълб. Най-често в областта на шията и кръста. Образуват се остеофити (шипове). Засягат се и големите стави на долните крайници – тазобедрената (коксартроза) и коленните (гонартроза). При тези случаи към болките се прибавя и ограничаване подвижността на ставите. Понякога се наблюдава и т.н. генерализирана форма, когато се засягат няколко стави: коленни, раменни, лакътни, гръбначен стълб и други. Артрозната болест протича с периоди на влошаване, последвани от светли периоди, през които болните почти нямат оплаквания.

В нашия медицински център разполагаме с редица възможности за повлияване на артрозната болест. Съществен момент в лечението е да се открие болестта и да започне лечението на време. С нашите специализирани програми можем да стопираме и до голяма степен да обърнем хода на заболяването.