За много хора, страдащи от дискова херния, операцията не е вариант за лечение. Това обаче по никакъв начин не намалява болката, която те изпитват ежедневно. Епидуралната стероидна инжекция е стандартна опция за лечение без операция, макар и да е доста рисков метод. Благодарение на модерните технологии и развитието на медицината, днес се използва една нова терапия, наречена озонотерапия. Ползите от нея са:

  • По-кратко време за възстановяване;
  • По-ниска степен на усложнения;
  • Минимално инвазивна терапия;
  • Амбулаторна процедура;
  • По-ниска себестойност на процедурата спрямо оперативните разходи;
  • Безболезнена процедура.

Всички клинични проучвания показват, че тази терапия е ниско рискова и в същото време носеща огромни ползи за пациентите. Лечението с озон е ефективно дългосрочно и е абсолютно безопасно.

млада жена с дискова херния ще се подлага на озонотерапия

Какво всъщност представлява озонотерапията?

Медицинското третиране с озон е процес, при който се използва кислороден газ в неговата нестабилна форма О3, а не в по-стабилната му форма О2, за лечение на медицински състояния. O2 е формата на кислорода във въздуха, който дишаме. Това не е стандартна терапия, но е проучена при голямо разнообразие от състояния, включително лечение и профилактика на зъбни кухини и периферни съдови заболявания. Озонотерапията показва много позитивни резултати при третирането на пациенти с дискова херния, които се нуждаят от лечение дискова херния без операция.

Изследванията включват различни методи за прилагане на медицински озон. В някои от тестовете той е бил инжектиран като газ, в някои се е прилагал локално под формата на гел, а в трети се е приемал чрез газова баня. Използваната техника трябва да следва параметрите, определени от всеки отделен протокол на изследване. Механизмът, по който медицинската озонотерапия може да работи при различни заболявания, не е напълно изяснен. В контекста на болките в гърба изследователите считат, че молекулите на O3 предизвикват химична реакция, която може да намали болката и възпалението и да предизвика дегенерация на болкоуспокояващите гръбначни или дискови подувания.

Цел на процедурата

Хроничната болка в гърба, причинена от проблеми с гръбначния стълб, се контролира с помощта на редица подходи, като физикална терапия, масажи, лазер терапия, перорални лекарства и локални инжекции – включително и стероиди. Хирургията също е вариант на лечение, въпреки че не винаги дава добри резултати и може да доведе до нуждата от повече от една операция на гръбначния стълб.

Продължаващата болка в гръбначния стълб може да доведе до избягване на физическата активност, като това е по-често срещано при хората над 65 години. Както сигурно знаете при дисковата херния, хрущялните дискове между гръбначните прешлени притискат гръбначните нерви и други структури в близост, причинявайки болка.

При лечението на хронична болка в гърба, инжектирането на озон е изследвано при няколко различни болести – дискова херния, гръбначна стеноза (стесняване на гръбначния стълб около гръбначния мозък) и синдром на неуспешната операция на гърба (синдром на постдисектомия). В изследванията, озонотерапията се използва като допълнение към други лечения за болки в гърба, като инжекции стероиди или анестетици.

Резултатите от 10-годишно проследяващо проучване на пациенти, лекувани с експериментална озонова инжекция за дискова херния с хронична болка в гърба, предполагат, че процедурата е безопасна и им помага да избегнат операция и по-тежко лечение.