Лечение на дискова херния без операция

Дисковата херния се появява, когато външният слой на дисковете между гръбначните прешлени е с нарушена цялост. Дискът хернира в следствие на притискане. Близо 2% от възрастните хора по цял свят страдат от този проблем. Не са малко терапиите и медикаментите, които съществуват и обещават лечение на дискова херния без операция и ние решихме да ви разкажем накратко за най-популярните. При всяка една от терапиите дължината на лечението е различна. Различните терапии могат да се комбинират или да се прилагат индивидуални схеми при специални случаи. Освен това, степента на херниране на диска може да бъде различна и това да повлияе на дължината на периода за възстановяване.

жена се възстановява от дискова херния без операция

Озонотерапия

Кислородно-озоновата терапия е алтернатива на инжекциите. Тя става популярна в Европа и Азия още през 80-те години. Текущите изследвания на озоновата терапия показват, че при 65% до 80% от пациентите са се намалили симптомите на дискова херния след лечението. Нещо повече – пациентите не изпитват усложнения с този вид терапия. Според специалисти, озоно терапията може да се похвали със същите – ако не и с по-добри резултати, от установените лечения, като епидурални стероидни инжекции. Пациентите, получаващи този вид безкръвна операция на дискова херния, имат подобни резултати на тези, на които им е била извършвана дискектомия. Степента на усложнения и времето за възстановяване са по-ниски при озонотерапията спрямо традиционните хирургически техники.

Как работи лечението с озон?

Озоновият газ се инжектира в херниралия диск. Така сместа попада директно върху него и започва да лекува диска. Това се случва благодарение на окисляването на протеогликани, които са протеини, намиращи се в гелообразния център на диска (наречен пулпозно ядро). Когато обемът на диска намалее, натискът върху нервите също се намалява. Това от своя страна намалява количеството болка, която пациентът изпитва.

Лазер терапия за дискова херния

Най-новата технология за лечение на болките, причинени от дискова херния е използването на лазерно лечение. Лазер терапията представлява светлинен лъч, който може да остане фокусиран на големи разстояния. Използването на лазер терапия като лечение за дискова херния се осъществява чрез лазери, които не генерират топлина. В противен случай, биха увредили околните нерви и тъкани. В света на медицината се използват няколко вида лазер, но най-често радиусът им е око 0.2 милиметра. Това на практика значи, че е много малко вероятно да повлияе на околните нерви. Лазер терапията помага да се намали напрежението в гръбначния диск, което от своя страна води до по-малко болка. Ако е имало изтръпване на крайниците, то също изчезва.

Акупунктура

От години, акупунктурата се използва за да лекува болки в ставите и гръбнака. В определени точки от гръбначния стълб се забиват игли, които освобождават нервите и облекчават болката. Пациентите получават не само моментно облекчение, но и дългосрочни ползи. Акупунктурата може да бъде част от едно цялостно неоперативно лечение на дискова херния.

Масаж

Това е традиционна опция за лечение на дискова херния без операция, която използва инструменти, пръсти, лакти и колене, с цел да се упражни натиск върху определени зони в тялото. Основният фокус попада върху облекчаване на болката и насърчаване на кръвообращението. Пациентите, които страдат от дискова херния може да имат обща мускулна и ставна скованост, тревожност, високи нива на стрес, невъзможност да изпълняват ежедневните си дейности и др. Повечето от тях не могат да спят добре и това още повече утежнява ситуацията им. Масажите помагат за облекчаване на всички тези симптоми.

За заключение

Има много различни методи, чрез които модерната медицина се бори с дисковата херния. Важно е обаче пациентът да не се натоварва, но в същото време и да не остава обездвижен. Някои от движенията могат да причиняват повече болка от други, спрямо кой точно диск е засегнат и къде е позициониран в гръбнака.