Прешлените, които образуват гръбначния стълб са омекотени от дискове. Тези дискове са кръгли по форма и наподобяват малки възглавници с жилав, външен слой (така наречения пръстен). Той обгражда ядрото им. Разположени са между всички прешлени в гръбначния стълб и изпълняват функцията на амортисьори при движението на гръбнака.

жена с болки във врата

Дисковата херния е фрагмент от дисковото ядро, който е излязъл от пръстена и е попаднал в гръбначния канал. Това естествено е причинило и разкъсване на пръстена, чиято основна цел е да задържи ядрото. Дисковата херния има няколко стадия, така че е възможно фрагментът от ядрото още да не е попаднал в гръбначния канал. В него има ограничено пространство, което е недостатъчно едновременно за гръбначния нерв и фрагментта от хернирания диск. Поради това, дискът притиска гръбначните нерви, често причинявайки болка, която може да бъде изключително силна и да ограничава движението на пациента.

Дискова херния може да се появи във всяка част на гръбначния стълб. Дисковите хернии са по-чести в долната част на гърба (лумбален гръбначен стълб), но също така се появяват и в областта на шията (шиен гръбначен стълб). Областта, в която се изпитва болка, зависи от това коя част на гръбначния стълб е засегната.

Какви са причините за дискова херния?

Най-честата причина е еднократно прекомерно натоварване или нараняване. Дисковият материал дегенерира и с напредването на възрастта връзките, които го държат на място, започват да отслабват. Това е едно от благоприятстващите условия за появата на дискова херния. С напредването на тази дегенерация относително незначително натоварване или усукващо движение може да доведе до скъсване на пръстена на диска.

Някои хора може да са по-уязвими към проблеми с дисковете и в резултат на това да страдат от дискова херния на няколко места по гръбначния стълб. Изследванията показват, че предразположението към дискова херния може да се предава и по наследство. Хора, в чието семейство се среща дискова херния също се сблъскват със заболяването.

Как да разберете, че страдате от дискова херния?

Симптомите варират значително в зависимост от степента, в която е хернирал диска. Ако дисковата херния не притиска нерв, пациентът може да почувства съвсем лека болка в гърба или изобщо да не разбере. Ако обаче дискът притиска нерв, тогава пациентът може да усеща не само силна болка, ами и изтръпване в крайниците. Това се получава, защото нервът може да стига до тях и да предава болката. Преди обаче да се стигне до дискова херния, човек изпитва поредица от болки в кръста, които понякога се задържат за дълги периоди от време.

Натискът върху един или няколко нерва, които достигат до седалищния нерв, може да причини болка и изтръпване в седалището. В редки случаи се стига и до болка в стъпалата. Обикновено е засегната само едната страна. Болката е остра и пресичаща, подобна на токов удар. Може да е по-тежка при стоене на едно място, при ходене или седене на стол. Прехвърлянето на тежестта на тялото на засегнатия крак може да влоши болката. Заедно с болки в краката, човек може да изпита болка в кръста, а при остър ишиас болката в крака често е дори по-лоша от болката в кръста.

При дискова херния в горната част на гръбнака или шията се получава при компресия на нервите в областта на шията. Болката може да е тъпа или остра и да е разположена в областта на шията или между лопатките. Тя може да достигне до ръката и пръстите, като причини изтръпване в рамото или в цялата ръка. Болката може да се увеличава в определени пози или движения на шията.

Кога да потърсите медицинска помощ?

За щастие, повечето дискови хернии не изискват операция, тоест лечението на дискова херния е неоперативно. С течение на времето симптомите се подобряват при приблизително 9 от 10 души. Възможно е пациентът да се подложи на безкръвна операция за дискова херния. Времето за подобряване варира, варира от няколко дни до няколко седмици. Като цяло лечението на дискова херния без операция е най-популярно. Какво да приложите при лека болка:

  • Ограничете тежките физически дейности за 2 до 3 дни. Може да се разхождате, но на кратки разстояние, без дълги преходи. Добре е да приемате и обезболяващи медикаменти, ако са ви предписани такива. Не трябва да лежите дълго време.
  • През това време може да се допитате до специалист, който да ви посъветва какво лечение ще е най-подходящо за вашия случай.
  • Ще е добре да си направите ЯМР, ако симптомите се задържат за повече от 6 седмици.
  • Може да се наложи и преглед от неврохирург, ако симптомите са по-продължителни.
  • Честа практика е да се прави и образна диагностика, ако е засегнат крайник, пациентът се изпуска, има висока температура или загуба на усещане в ректалната и гениталната област.

Тестване и диагностика

За да ви поставят диагноза за дискова херния са необходими да се направят част или всичките от долу изброените изследвания. Обикновено се прави и ЯМР, за да се оцени колко е засегната областта. По-рядко се прилага електромиограма.

  • Рентген: Той може да покаже структурата на прешлените и очертанията на ставите. Получава се информация, дали няма някоя друга причина за изпитване на болките от пациента, като тумор, инфекция или фрактура.
  • Компютърна томография (CT или CAT сканиране): Диагностично изображение, което може да покаже формата и размера на гръбначния канал, неговото съдържание и структурите около него.
  • Ядрено -магнитен резонанс (ЯМР): Диагностичен тест, който произвежда 3D изображения на структурите на тялото, използвайки мощни магнити и компютърни технологии. Благодарение на него може да се покаже гръбначният мозък, нервните корени и околните области, както и уголемяване, дегенерация или туморни образувания.
  • Миелограма: Рентгенова снимка на гръбначния канал след инжектиране на контрастен материал в околните пространства на цереброспиналната течност. Може да покаже натиск върху гръбначния мозък или нервите причинен от дисковата херния.
  • Изследвания за нервна проводимост: Тези тестове измерват електрическия импулс по нервните корени, периферните нерви и мускулната тъкан. Това ще покаже дали има продължаващо увреждане на нервите и дали те са в състояние на заздравяване от минало нараняване или има друго място на компресия на нерва. Този тест се препоръчва рядко.