Дисковата херния е заболяване, което засяга милиони хора по света. Понякога то се открива случайно, а друг път причинява сериозни болки и не може да остане незабелязано. Ако дисковата херния протича без болки, то тогава не е нужно да има лечение. Ако обаче симптомите са много ясно изразени и пациентът не може да извършва ежедневните си дейности, заради болки в кръста, гърба или крайниците, тогава трябва да бъде приложено лечение за дискова херния.

болки в кръста възрастен мъж

В зависимост от тежестта на симптомите, лечението включва физиотерапия, мускулно-релаксиращи лекарства, болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства, локално инжектиране на кортизон (епидурални инжекции) и операция. Всички хора с дискова херния трябва да почиват и да избягват повторно увреждане на диска. Понякога дори хората със сравнително силна болка в началото могат да реагират добре на алтернативно лечение на дискова херния без операция, като например озонотерапия или физикална терапия. Нека да видим какви са всички лечения за дискова херния и кое с какво се характеризира.

Лекарства и инжекции като лечение за дискова херния

Що се отнася до тази болест, почти универсалната първа стъпка на лечение е изписването на медикаменти. Обикновено се препоръчват противовъзпалителни средства, в допълнение към аналгетици. Естествено, гръбнакът не трябва да се натоварва по време на лечението. Инжекциите със стероиди са втората стъпка, ако пациентите не се обадят за консултация след три или четири седмици, след приемане на лекарствата, чувствайки се много по-добре. Ако обаче тяхното състояние не се е променило, тогава се налагат инжекциите със стероиди. Такива инжекции се правят директно в областта около гръбначните нерви.

Според специалистите около 80-90% от пациентите се подобряват почти изцяло чрез тези методи след около два месеца. Може да останат някои продължителни болки в гърба и необходимост от промени в начина на живот, за да се предотврати рецидив. Около 50% от пациентите се подобряват след месец и още 30% се чувстват по-добре след втория. Последните 20% от пациентите, които все още страдат от болка, трябва да се обърнат към други възможности за лечение на дискова херния, включително алтернативно лечение като безкръвна операция на дискова херния или пък операция.

Упражнения, физиотерапия и масажи

Както упражненията, така и физическата терапия могат да играят голяма роля при възстановяването от дискова херния. Нито с едно от двете обаче не трябва да се прекалява. Има специалисти, които трябва да определят дали е твърде рано или твърде късно. Масажите и разтяганията също могат да помогнат за намаляване на болката.

Алтернативните лечения

Когато става въпрос за дискова херния, ефектите на алтернативните лечения като хиропрактика, акупунктура и масаж обикновено действат облекчаващо на симптомите. Също така се прилага и лазер терапия и озонотерапия. Изобщо методите за лечение на дискова херния без операция са доста успешни, ако се прилагат с постоянство. Безкръвна операция на дискова херния пък е термин, който обозначава лазер терапията.

Операция

Само ще разкажем кратко за операциите, прилагане като метод за лечение на дискова херния, но истината е, че много малко хора се нуждаят от тази интервенция. Повечето се възстановяват след масажи, лазер терапия, озонотерапия и изобщо комплексен неоперативен метод на лечение. Индикаторите, че може би е нужна операция са следните:

  • Голяма мускулна слабост или изтръпване;
  • Проблеми с функцията на пикочния мехур, свързани с HNP (въпреки че това е рядкост)
  • Болка, която влияе върху качеството на живот и не се е подобрила след други типични лечения, включително лекарства и инжекции;

Кои са дългосрочните промени за тялото?

След преминаване на което и да е от леченията за дискова херния, пациентите се чувстват по-добре. Няколко месеца след като дисковата херния е започнала да причинява проблеми, може да се върнат към същия начин на живот. Естествено не трябва да подценяват риска от това дисковата им херния да се повтори. Никак не е рядкост хора, които вече са я имали веднъж в живота си, да имат и втори път дискова херния. Причината е, че самите им дискове не са достатъчно здрави, за да издържат на натоварванията, на които хората подлагат телата си.

Промените в начина на живот включват спиране на тютюнопушенето, поддържане на по-здравословно тегло, изпълняване на упражнения за укрепване на основните мускули и редовното им изпълнение. Укрепването на основните мускули може значително да намали риска от по-нататъшна дискова херния, защото ако имате силни основни мускули вие разпределяте натоварването с горната част на гръбначния стълб и по този начин е по-малко вероятно повторение.