Благодарение на опорно-двигателният апарат ние се движим и функционираме нормално. Малко известен факт е, че жените са малко по-гъвкави от мъжете. Има обаче и други разлики между хората и състоянието на техните стави, прешлени, дискове в гръбнака, кости и тн. Например състоянието на опорно-двигателната система зависи от това на каква възраст е човек, дали току що се е събудил или пък половината ден е минал, от общото здраве на човека, от телесната му температура и редица други неща. Всичко това обаче важи при хората, които нямат заболявания свързани с опорно-двигателния апарат. Нека да видим, кои са най-често срещаните заболявания на опорно-двигателният апарат и как се класифицират.

Заболявания на опорно-двигателния апарат

Възпаления на ставите

 • Ревматоиден артрит;
 • Бурсит, периартрит;
 • Псориатричен артрит.

Дегенеративни заболявания

 • Дискова херния;
 • Артрозна болест;
 • Коксатроза;
 • Остеохондроза.

Заболявания, причинени от травми

 • Лезии на менискус;
 • Луксация;
 • Синдром на Зудек;
 • Дискторзии.

Артрозната болест например може да я срещнете при много голяма част от хората, които са в пенсионна възраст. При нея, ставният хрущях изтънява и не може да изпълнява добре функциите си. В следствие на това, започва да се разрушава и костта, която е около него. Човешкото тяло обаче е направено изключително адаптивно и за да се справи само донякъде с проблема, се образуват така наречените шипове. Причините за артрозната болест може да са наднормено тегло, прекалена активност, която да увреди ставата или пък травма. Лечението на този вид дегенеративно заболяване може да бъде холистично и да обхване изцяло проблема. Запазете си час за консултация, за да научите повече за нашите методи на лечение.

травма на опорно-двигателния апарат

Коксатрозата е вид артрозна болест, която засяга тазобедрената става. Това на практика означава, че тя е била дълго време обездвижена или пък е носила повече килограми, отколкото е трябвало. Ние прилагаме лазерна терапия, като част от лечението, благодарение на която възпалението и отока в тазобедрената става намаляват. Пациентите се чувстват много по-добре и се връщат към нормалния си ритъм на живот съвсем скоро след лазер терапията.

Друго дегенеративно заболяване, което също може да го срещнете доста често е дисковата херния. При нея, дисковете между прешлените на гръбнака се спукват и вътрешната им течност притиска нервите на гръбначния стълб, което причинява болка на пациента. Нашата клиника има години опит с лечението на това заболяване, като отново използваме холистични методи, обхващащи проблемът изцяло.

При възпаленията на ставите най-болезненото може би е ревматоидният артрит. Интересното при това заболяване е, че тялото на човек взема погрешното решение да атакува с възпаление ставите. Като цяло, заболяването се категоризира като автоимунно.

Бурситът пък е възпаление не на самите стави, а на ставните торбички. Това може да се слу чи при колената, рамената и изобщо навсякъде по тялото където имаме стави. Не са малко случаите, в които бурсит се получава вследствие на захарен диабет или заради прекалено дълго използване на кортикостероиди. Бурситът се лекува, но на него трябва да се гледа сериозно. Най-често се прилага физиотерапия, която да облекчи възпалението.

Скъсването на менискус (лезия на менискус) пък се получава най-често при активно спортуващи. За съжаление и това състояние е изключително болезнено и пациентите не могат да си движат свободно коляното. След оперативна намеса винаги се прилага физиотерапия, която да раздвижи крака и да улесни възстановяването.

За заключение

Заболяванията на опорно-двигателния апарат са много разнообразни и причините за тях са безброй. Някои следват травма, други са плод на собствената ни имунна система. Важно е обаче винаги да подхождате с внимание, когато усетите, че имате някакво ограничение на движението, което не сте имали досега. Повечето от заболяванията са лечими и с различни видове терапия пациентите си възвръщат предишният диапазон на движение за нула време.