Опорно-двигателният апарат се отнася за мускулите, връзките, сухожилията и костите. Тялото ни е сложно устроено и разчита на опорно-двигателният апарат за редица дейности. Общо взето не бихме могли да функционираме правилно, ако нямахме мускули или пък сухожилия. Заболяванията на опорно-двигателния апарат са много и са разнообразни. Причините за тях също могат да бъдат много различни.

Винаги преди човек да разбере, че нещо не е наред с опорно-двигателният му апарат, се появява болка. Понякога тя е съпроводена с подуване и зачервяване. След наличието на болката започват да се търсят и причините за нея.

Винаги на първо време се преценява, пациентът дали не е имал някоя травма. Например, скъсаният менискус се получава само при травма. Мускулната тъкан може да бъде повредена от износването по време на ежедневните дейности. Травма на дадена област (автокатастрофи, падания, фрактури, навяхвания, изкълчвания и директни удари в мускула) също могат да причинят мускулно-скелетна болка. Освен това може да се раздърпа или усуче дадено сухожилие. Всичко това е изключително болезнено и не отминава поне месец. Хубавото е, че ако имате такава травма, ще разберете веднага за нея, по острата болка, която ще последва неминуемо след удара или падането.

Други причини за болка включват постурално напрежение, повтарящи се движения, прекомерна употреба на мускула или ставата, както и продължителното обездвижване.

Промените в стойката на тялото могат да доведат до проблеми с подравняването на гръбначния стълб и скъсяване на мускулите, което води пък до неправилна употреба и на други мускули и да се появи болка.

Някои заболявания на ставите са причинени от наднормено тегло, което изобщо не е рядкост днешно време. Ставите не са много издръжливи, когато ги претоварим и това веднага прераства във възпаление и съответно болка.

Има и заболявания на опорно-двигателната система, които са причинени от имунна реакция, която е насочена към унищожаване на собствените клетки. Автоимунните заболявания са сериозни заболявания, които затихват много трудно и най-често благодарение на кортикостероиди.

Дегенеративните заболявания много често пък се получават вследствие на свръх употреба на ставите, дисковете между гръбначните прешлени (дискова херния). Друга причина е напредването на възрастта при пациентите. С годините, опорно-двигателната система става все по-крехка и по-лесно се получават травми и възпаления. По-възрастните хора по-често страдат от дискова херния, артрит и др.

болка в кръста

Хората с мускулно-скелетна болка понякога се оплакват, че ги боли цялото тяло. Мускулите им може да се чувстват като опънати или претоварени. Мускулните болки обаче са по-слаби като интензитет от болката в костите. Болката е сухожилията пък често е срязваща и пулсираща с дни след травмата. Ако се обездвижи мястото, болката намалява. Причината е, че тогава сухожилията не се налага да функционират. Те реално са връзките между костите и обездвижването ги застопорява на едно място.

Как се лекуват заболяванията на опорно-двигателната система?

Предвид факта, че тези заболявания обхващат широк спектър от заболявания, причинени от възпаления, дегенеративни заболявания, такива, причинени от травми и други, леченията са изключително разнообразни. При повечето се подхожда по няколко начина, включително и физиотерапия и лекуване на възпалението и отока, ако има такива. Ако пък има причинена травма, то мястото понякога е най-добре да бъде подложено първо на операция, а след това на физиотерапия, акупунктура и др.

Различни видове мануална терапия пък могат да се използват за лечение на хора с проблеми с гръбначния стълб. Пациентите с дискова херния се нуждаят от лазер терапия и озонотерапия, за да се премахне отока. Допълнително за лечение на възпалението и болката могат да се използват и нестероидни противовъзпалителни средства. Като се добави и физиотерапията и е много възможно човек след тези терапии дори да бъде в по-добра форма, отколкото е бил преди това.