Няма как да не сте чували, че болките при дискова херния се облекчават с лазер терапия. Знаете ли обаче, че използването на лазерната хирургия за лечение на дисковете в гръбначния стълб трябва да бъде много прецизно, заради вида на това заболяване. Лазерният лъч е изключително тесен и деликатен, но ако не е избран правилно, то може да се увредят нервите наоколо.

Важно да се подбере внимателно вида на лазера, тъй като той не трябва да генерира прекалено много топлина, която да увреди околните нерви и тъкани. Както знаем, гръбнакът ни е изключително сложно устроен, заради това и леченията, които се предприемат при дискова херния трябва да бъдат деликатни.

В света на медицината се използват няколко вида лазери, но най-добрият тип за операция на гръбначния диск е Holmium Yag Laser, защото той излъчва топлина в околните тъкани в радиус от само 0,2 милиметра, което означава, че е малко вероятно да повлияе на околните нерви.

масаж за заболяване на опорно-двигателния апарат засягащо ставите

В наши дни лазер терапията се прилага чрез ендоскоп. Това изисква да се направи разрез само 8 милиметра и през ендоскопа да се вкара хирургичното оборудване, за да се извърши операцията. При такова тясно пространство за маневриране, използването на лазер помага за улесняване на процедурата и дава по-добри резултати. Не само в България, ами и в другите страни от Европа лазер терапията е предпочитаното лечение при дискова херния.

Това е минимално инвазивна процедура, която се справя добре с лумбални, гръдни и цервикални дискови хернии чрез въвеждането на много тънка игла.

Лазерът се използва за намаляване на отока в гръбначния диск, което води до по-малко болка. Страдащите от дискова херния знаят, че тази болка може да се разпространи и в ръцете и в краката на пациента. Не са малко хората, които преди да разберат, че имат спукано дискче на гръбначния стълб, усещат само и единствено болка е крайниците. Болката, разпространяваща се в ръцете или краката, преминава през гръбначните нерви във врата и гърба.

Това може да бъде диагностицирано чрез ЯМР, който показва дисковата херния на гръбначния стълб, която притиска нерва. Първоначално лечението на дискова херния се започва с леки форми, като лекарства и акупунктура, физиотерапия и др. След това се преминава към лазер терапия и озонотерапия. Ако лекарствата и физиотерапията не помогнат с лечението, то пациентът може да се нуждае от операция за селективна дискектомия, за да се отстрани частта от гръбначния диск, която има херния и потиска нерва. В някои случаи ЯМР просто може да покаже, че хернията не е тежка, така че болката най-вероятно е причинена от малък оток, който може да бъде третиран неоперативно.

Какви са потенциалните усложнения от лазерната терапия?

Както всяко лечение, така и това си има негативни усложнения. Те обаче са далеч по-малко, отколкото една операция на гръбначния стълб. Може би най-големият проблем при лазерната хирургия е рискът от неадекватна операция, което понякога означава, че ще се нуждаете от допълнителна интервенция. Ако имате болка в краката, причинена от гръбначна деформация например, минимално инвазивната или лазерна хирургия може да намали болката за кратко, но всъщност да не лекува напълно основната причина.

Използването на лазер по време на операция понякога може да причини и увреждане на нервите. В ръцете на опитен хирург обаче лазерът всъщност може да подобри състоянието на пациента, така че това са само предупреждения. Заради това е важно винаги да се доверявате на специалисти, които сте проучили. Освен това, този вид манипулации трябва да бъдат предприемани само в уважавани клиники с нужното оборудване.