Колко мислите, че струва една операция за лечение на дискова херния? 1000 лв. или пък може би 10 000 лв.? Това не е сложен въпрос, но отговорът му все пак може да се окаже доста труден. Включвате ли разходите и за допълнителните терапии, за пътуването и нощувките? Според едно проучване в САЩ, цената за този вид операция, заедно с допълнителните разходи надминава 10 000 лв. В България обаче лечението на дискова херния далеч не е толкова скъпо. Нещо повече, като напишете „цена лечение на дискова херния“ в интернет, ще откриете доста интересни предложения, които обхващат не само оперативното решение, ами и всички други видове неоперативно лечение. Нека да видим какви са средните цени за операция на дискова херния и средните цени за неоперативното лечение на дискова херния. Ако сме ви грабнали интереса, четете по-долу.

Операцията може да е скъпа и излишна

Ако изчислите само разходите за хирургичеко отстраняване на един диск, тогава говорим за около 7000 лв. най-малко. Това е заплащането за хирурга и за самата операция. С всички останали разходи за хоспитализация, анестезия, операционна зала и следоперативни грижи сметката възлиза на много повече. Операцията обаче не гарантира, че пациентът няма да се нуждае от втора такава. Вторичната операция е необходима при пациенти, които са получили дегенерация на гръбначния стълб.

Ако оставим обаче операцията на една страна, ще открием, че всъщност в много малко случаи, тя е наистина необходима. Най-често пациентът се подобрява с терапии, като озонотерапията и лазер терапията. Според специалистите в областта тези терапии показват високо ниво на успешно облекчени пациенти, чиито здравословно състояние се подобрява ден значително и те са способни да се върнат към ежедневните си дейности бързо.

Предвид спецификата на терапиите ниската цена не винаги може да бъде символ на добро лечение. Даже нещо повече, ако попаднете на изключително ниска цена, много вероятно е нещо да липсва. Съвет от нас е когато става въпрос за здравословно състояние, винаги да избирате онази клиника, която се е доказала във времето, като надеждна. В противен случай рискувате да платите за лечение, което да не доведе дори и близко до желанието резултати.

ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛКАТА

В кои случаи изобщо се препоръчва операция?

Преди изобщо да стане въпрос за операция на пациента му се препоръчва да промени активността си и натоварването на гръбнака, да пие болкоуспокояващи за известно време, да ходи на физиотерапия, акупунктура и разбира се озонотерапия и лазер терапия. Всички тези методи се прилагат и ако дисковата херния е в долната част на гръбнака. При повечето хора симптомите се подобряват с течение на времето само с неоперативно лечение на дискова херния.

Хирургическата намеса може да облекчи болките бързо при пациенти, които имат симптоми най-малко 6 седмици и които затрудняват извършването на нормалните дейности. Операцията е последната опция, когато всички останали терапии не са помогнали. В дългосрочен план хирургията и нехирургическите лечения работят приблизително еднакво за намаляване на болката и други симптоми.

Операцията на гръбнака носи някои рискове, включително инфекция, увреждане на нервите и вероятността да не облекчи симптомите напълно. Както вече споменахме има дори вероятност да се наложи втора операция.

За заключение

Лечението на дискова херния е комплексно и както повечето лечения не трябва да се прави директно операция без да са изпробвани останалите неоперативни лечения на дискова херния. Естествено, това важи за леките и средни случай. Ако вашият доктор ви е препоръча друго, то тогава е необходимо да се съобразите с неговата оценка, защото всеки пациент е различен. Гръбнакът ни отговаря за голяма част от движенията и нито едно усложнение не трябва да бъде подценявано. Интересен факт е, че гръбнакът ни е толкова сложно устроен, че има 120 малки мускули благодарение на които ние можем да се навеждаме, изправяме, завъртаме, усукваме, скачаме, да си вдигаме ръцете, маршируваме и др.