Борите ли се с болка или слабост, причинени от дискова херния? Това състояние може да се отрази във врата или гърба на човек и болката може да е достатъчно силна, за да забави нормалното движение и ежедневните задачи. Една от основните причини за развиването на дискова херния е наднорменото тегло. Телата ни понякога не издържат на килограмите, които ги принуждаваме да носят по цял ден. Същото се отнася и за човек, който се опитва да вдигне много тежък предмет от земята. Най-вероятно този човек ще се контузи, ако трябва да разнася предмета цял ден. Когато обаче става въпрос за собственото ни тяло, ние няма как да не го носим навсякъде с нас. В резултат на това, дисковете между прешлените не издържат и се получава дискова херния. Нашите специалисти в Медицински център д-р Людмил Димитров ще да ви помогнат да разберете как може да се борите с дисковата херния и да изпитвате по-малко болка.

Наднормено тегло

Ако сте с наднормено тегло, загубата на тегло може да направи много по-малко вероятна възможността да развиете дискова херния. Отслабването не е добро само за гръбначния ви стълб, ами и за цялостното ви здраве и благополучие. Всички излишни килограми, които носите, допринасят за тежестта и болките в гърба ви. Наднорменото тегло натоварва допълнително тялото ви, включително гърба.

Когато сте със здравословно тегло, има по-малък натиск върху междупрешленните дискове и развиването на дискова херния е по-малко вероятно. Мислете за дисковата херния като за автомобилна гума, която започва да се издува, защото е прекалено надута с въздух. Гумата започва да отслабва, защото не може да издържи на излишното тегло на автомобила. Това може да се случи с вашите междупрешленни дискове, ако сте с наднормено тегло. Въпреки това, когато отслабнете, вие до голяма степен решавате проблема. Възможностите за нехирургично лечение за справяне с дискова херния могат да ви помогнат да управлявате болката в гърба ви.

Затлъстяването е широко разпространен проблем за общественото здраве и е свързано с различни резултати – сърдечно-съдови заболявания, мускулно-скелетни нарушения и др. Не може да се каже със сигурност, дали само затлъстяването е свързано с дисковата херния, но със сигурност наднорменото тегло допринася. Затлъстяването допринася и за развитието на хронично, нискостепенно възпаление чрез освобождаване на възпалителни медиатори от излишната мастна тъкан.

Хроничното възпаление, свързано със затлъстяването, може да доведе до развитие на дискова херния. Лептинът е един от адипокините, получени от адипоцитите, и високите серумни нива на лептин са свързани със затлъстяването и с развитието на остеоартрит на коляното. Предполага се, че лептинът участва в реорганизирането на цитоскелета на клетките на пулпозното ядро ​​при дисковете, но ролята на лептина, извлечен от мастната тъкан, все още не е ясна.

жена с болки във врата пред компютър

Тегло под нормата

За съжаление и тегло, което е под нормата, може да бъде причина за дискова херния. Резултати от проучвания показват, че не само затлъстяването, но и поднорменото тегло е свързано с херниирането на дисковете. Изглежда, че слабото тяло и по-слабата мускулна опора са лош фактор. Прегледът на медицинската литература ясно показва, че затлъстяването при различни видове ортопедични проблеми е свързано с по-сериозни последици, но и поднорменото тегло не е добро за гръбначния стълб.

Болката в кръста е инвалидизиращо състояние номер едно в световен мащаб. Сред заболяванията на кръста, лумбалната дискова херния е едно от най-устойчивите състояния. Лумбалната радикуларна болка се дефинира като болка в кръста, някой път стигаща до крака или ръката.