Гръбначният стълб се състои от кости, наречени прешлени. Между всяка от тези кости има мек хрущялен слой, който се нарича диск. Притежаваме 23 диска, които действат като възглавници, поемайки силата и напрежението, приложени върху гръбначния стълб по време на движение и позволявайки на гръбначния стълб да се движи гъвкаво. Ако външната стена на някой диск се разруши, мекото вътрешно ядро ​​може да се премести в гръбначния канал, който е костна кухина, която защитава гръбначния мозък и нервите. Ако дисков фрагмент се плъзне в гръбначния канал, той може да натисне нервите или гръбначния мозък. Това изместване се нарича дискова херния.

Дисковата херния може да се появи при всеки, независимо от възрастта или пола. Най-честият симптом е остра болка в гърба или шията, въпреки че много хора не усещат симптоми изобщо. Болка, изтръпване или слабост в краката или ръцете може да означава, че дискът притиска близкия нерв. Повечето пъти болката, свързана с дискова херния не причинява трайно увреждане на гръбначния стълб или нервите.

Дисковата херния може да се появи във всяка част на гръбначния стълб, но най-често се среща в долната част на гърба (лумбалния гръбначен стълб) и шията (цервикалния гръбначен стълб). Дисковата херния, която притиска нерв в лумбалния гръбначен стълб, може да доведе до болка в долната част на гърба, която може да отиде и към краката и стъпалата. Ако дискът прищипва нерв в шийните прешлени, това може да причини болка във врата, която може да отиде към ръцете и дланите.

За да определят дали имате дискова херния – и ако е така, нейното местоположение и тежест – специалистите от Медицински център д-р Людмил Димитров ще ви направят обстоен преглед на гръбнака и ще ви помолят да опишете подробно симптомите си. Най-вероятно ще трябва да направите и някои диагностични тестове, за да се придобие повече информация за състоянието на нервите, прешлените и дисковете. Само така ще може да се определи коя терапия е най-подходяща за вашия случай.

Медицинските специалисти ще ви попитат за вашата медицинска и семейна история, за да определят дали дисковата херния е причината за симптомите ви. Може да трябва да си припомните кога за първи път сте забелязали болка, къде се намира, дали сте я почувствали внезапно след инцидент – като падане или повдигане на тежък предмет – или се е появила постепенно. Те може да попитат за цялостното ви здраве, включително дали имате други медицински състояния, приемате лекарства или сте имали предишни наранявания на гръбначния стълб или операция. Тази информация ще помогне да се установи източника на симптомите ви.

Физически преглед

Нашите специалист извършват задълбочен физически преглед, за да открият причината за вашите симптоми. Това включва нежно манипулиране на краката и ръцете ви в различни изпънати позиции – такива движения могат да причинят болка от гърба към крайниците – и притискане към гръбначния стълб, за да се провери чувствителността. Може също да бъдете помолени да се наведете или да извървите няколко стъпки, за да може да се прецени дали болката е засегнала баланса ви и способността ви да се движите.

Неврологичната оценка може да определи дали увреждането на нервите допринася за вашите симптоми. Наш специалист може да използва малък чук, за да тества за неотзивчиви нервни рефлекси в различни части на тялото ви, което може да е симптом, че дисковата херния прищипва нерв. Също така може също да подложи участъци от кожата ви на стимули като топли и студени температури, за да прецени дали усещането е засегнато.

Рентген

Може да е необходимо да си направите рентгенова снимка на прешлените около дисковата херния. Рентгеновите лъчи използват високоенергийни лъчи светлина, за да създадат подробни изображения на гръбначния стълб. Често, ако дискът се изплъзне от мястото си, пространството между прешлените може да се свие или прешлените да станат нестабилни, без дискът да действа като възглавница. Рентгеновите лъчи могат да покажат промяна във височината на дисковото пространство или промяна в позицията на прешлен, но не могат да покажат самата херния.

млади специалисти объждат изследвания от дискова хернияциалисти объждат изследвания от дискова херния

Прави се рентгенова снимка на флексия и разгъване, докато се навеждате напред и след това назад. В сравнение с традиционната рентгенова снимка, рентгеновите лъчи на флексия-разширяване дават повече информация за възможната нестабилност между прешлените.

ЯМР

Може да се използва ЯМР диагностика, за да се получи по-близък поглед върху прешлените, дисковете и околните меки тъкани, включително гръбначния мозък и всички засегнати нерви. Машината за ЯМР използва магнитно поле и радиовълни, за да създаде дву- и триизмерни изображения на части от тялото ви.

Електромиограма

Ако почувствате болка, излъчваща се в ръцете или краката ви или слабост, изтръпване, електромиограмата (EMG) може да покаже дали нервите са прищипани в резултат на дискова херния. EMG измерва електрическите импулси, предавани по нервите, нервните корени и мускулната тъкан. Този тест помага на лекарите да определят дали болката или слабостта произхождат от мускулите или нервите. Ако болката произхожда от нервите, това може да означава, че дискова херния притиска нерв или част от гръбначния мозък.

По време на ЕМГ лекарят въвежда малки, тънки игли, наречени електроди, през кожата и в мускулите, които съответстват на специфични нерви. След това лекарите ви молят да движите тези мускули един по един. Сигналите, записани при свиване на всеки мускул, могат да покажат на лекаря кои нервни корени са засегнати и дали нараняване на нерв е причинило мускулно увреждане. ЕМГ е сравнително безболезнена, въпреки че някои хора се чувстват неудобно с иглите. Обикновено този тест отнема около 15 до 30 минути.

CT сканиране

Ако сте имали предишно нараняване или операция на гръбначния стълб, или ако дисковата херния е причинена от друго заболяване на гръбначния стълб, като дегенеративно заболяване на диска, може да се препоръча компютърна томография. CT сканирането е поредица от рентгенови лъчи, които предоставят по-големи подробности за гръбначния стълб, отколкото единична рентгенова кутия.