Ако сте късметлии, може никога да не сте чували за невропатията и нейните симптоми. Въпреки това, ако сте един от милионите хора, засегнати от това състояние, тогава вероятно сте наясно с болката и дискомфорта, които са често срещани при това неврологично заболяване. Невропатията е дисфункция на нервната система и може да причини значителни смущения в ежедневния живот.

Нервната система е сложна комуникационна структура на тялото. Нервите, действащи като проводници предават информация ежесекундно. Те създават мрежа, позволяваща на сигналите да се предават по цялото тяло, за да изпълняват определени функции. Подобно на телефонна или компютърна система, когато има прекъсване в тази комуникационна мрежа – в тялото възникват проблеми. Невропатията, известна още като периферна невропатия, е един от най-често срещаните проблеми. Решихме да ви разкажем как озонотерапията помага при това заболяване. Ако имате нужда от лечение и поради тази причина сте попаднали тук, може да ни потърсите на адрес гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4 Медицински център д-р Людмил Димитров.

Видове увреждания на периферните нерви

Има три вида нерви, които изграждат периферната нервна система. Тъй като всеки тип нерв служи за своя собствена цел и функция, симптомите в тялото могат да се различават в зависимост от това кой тип нерв страда от увреждане. Трите вида периферни нерви са: сензорни нерви, моторни нерви, автономни нерви.

Какво причинява това разстройство на нервната система?

Увреждането на нервите и последващата болка могат да се дължат на редица различни фактори, както външни, така и вътрешни. Това включва:

  • Стареене;
  • Телесни травми (злополуки, наранявания, свързани със спорт, медицински процедури и др.);
  • Повтарящо се движение (карпален тунел, бурсит, тендинит и др.);
  • Болести и разстройства (възпаления, рак, автоимунни заболявания, вирусни/бактериални инфекции и др.);
  • Експозиция на токсини в околната среда (лекарства, злоупотреба с наркотици и/или алкохол, промишлени замърсители и др.).

Когато нерв претърпи нараняване или травма, обикновено има белези в локализираната област, които след това ограничават циркулацията на кръвта. Това ограничение засяга способността на нерва да се самолекува, което създава хронично състояние на невропатия.

Използването на кислород в това място също е намалено поради ограничаване на циркулацията. Когато кислородът не се използва правилно в тялото, виждаме увеличаване на увреждането от свободните радикали, повече производство на млечна киселина и области на хронична дегенерация. Това отчасти се дължи на невъзможността на жизненоважни хранителни вещества и кислород да се доставят в зоната на увреждане на нервите. Това създава хроничен цикъл на болка и възпаление.

болки в краката при невропатия лекува се с озонотерапия

За щастие няколко озонотерапии могат да предложат безопасна и ефективна стратегия за лечение, като се справят с основната причина за много периферни невропатии.

Как помага озонотерапията при лечението на невропатия?

Озонотерапията, известна още като O3, се използва от медицински специалисти повече от 30 години. При нея се съдържат 3 кислородни атома вместо 2 и тези 3 атома споделят едни и същи електрони. Озонът е супер кислород и се счита за лекарството на бъдещето. Положителните ефекти на медицинския озон могат да се дължат на повишена доставка на кислород, имунна активация, засилено кръвообращение и висока антиоксидантна активност. В допълнение, наличието на озон увеличава използването на кислород в засегнатата зона, което насърчава заздравяването и възстановява функцията на увредената зона.

Какво да очаквам

Обикновено са необходими множество процедури с озонотерапия за пълно възстановяване и пациентите могат да очакват минимум четири седмични лечения за облекчаване на болката. Идеалните кандидати включват пациенти, които страдат от нервна болка в ръцете, краката и областта на слабините. Озонотерапията е едновременно безопасен и ефективен метод без риск от нараняване или алергична реакция.

Интравенозен озон (основна автохемотерапия)

Интравенозният озон е фантастична възможност за тези, които страдат от периферни невропатии, причинени от системни заболявания като диабет и автоимунни състояния, както и системни нервни наранявания, каквито се наблюдават при свързани с рака химио- и лъчетерапия.

Когато озонът попадне в кръвта, той бързо се разпада на пероксид и кислород и започва да изпълнява множество лечебни функции, които могат да продължат от дни до седмици и да улеснят възстановяването на нервите. Те включват общо намаляване на възпалението и повишено производство на енергия от малките нерви на ръцете и краката. Има и повишена оксигенация на тези нерви. Тези промени позволяват на нервите да започнат процес на възстановяване.