Когато межупрешленен диск в долната част на гръбначния ви стълб се издуе или направо се разкъса, ще почувствате болка в долната част на гърба и в крака. Болка обаче в тези области може да се появи и поради много други причини. Ето 3 уникални признака при дискова херния, които ще ви помогнат да установите основната причина за болките ви в гърба:

Болка по време на седене

Дейност, която оказва огромен натиск върху дисковете на долната част на гръбначния ви стълб, е седенето. Ако имате дискова херния, то това увеличаване на натиска в диска може да доведе до силна болка в долната част на гърба, докато сте седнали. Добър сигнал, че трябва да потърсите професионално мнение е, че болката се появява почти веднага, а не чак след като сте били цял ден в седнало положение.

Болка в краката (ишиас)

Дисковете в долната част на гърба обикновено херниират в посока към гърба ви или настрани. Това на практика означава, че ще притиснат нерви, които стигат до задна или странична област от тялото ви, като опашка, кръст, крака и др. Дисковата херния може да засегне нервни коренчета по един или по двата от следните начина:

  • Пряко притискане се нарича, когато хернииралият диск или изтичащото вътрешно съдържание директно притискат коренчетата на гръбначен нерв при излизането му от гръбначния канал.
  • Химическо дразнене се нарича, когато при дискова херния от материала на диска изтичат киселинни химически дразнители, които могат да предизвикат възпаление и дразнене в областта около нервното коренче. Тогава функцията на засегнатото нервно коренче се променя и може да почувствате пареща болка заедно с изтръпване, слабост или мравучкане по предната или задната част на бедрото, крака или стъпалото.

Тези симптоми обикновено се наричат ишиас. Симптомите и признаците на ишиас обикновено засягат по един крак, а не двата едновременно.

Болка, която се засилва от определени дейности

Болката в долната част на гърба или ишиасът може да се влошат, когато извършвате определени дейности, като например:

  • навеждате се напред или надолу,
  • вдигате тежък предмет,
  • бутате или дърпате на тежък предмет,
  • кашляте,
  • кихате.

Болката при лумбална дискова херния обикновено настъпва бързо. В повечето случаи няма една-единствена, ясна причина за болката, като например конкретна травма или травматично събитие. Въпреки това болката е внезапна.

Това състояние може да бъде много болезнено, но при повечето хора симптомите не продължават твърде дълго. Близо 90% от хората, които са преживели болезнена лумбална дискова херния, съобщават в рамките на 6 седмици, че вече не усещат болка, дори и да не са получили медицинско лечение за нея.

мъж с дискова херния мести кашони

Предупредителни знаци и кога да посетите лекар

Посетете лекаря си или ни се обадете за преглед, ако проявите някои от тези 3 предупредителни признака за дискова херния. Вашият лекар може да ви препоръча комбинация от нехирургично лечение, като например обезболяващи лекарства и програма за физиотерапия, както и насочване към специалист по озонотерапия или лазер терапия.

Ако изпитвате затруднения при контролирането на движенията на червата или пикочния мехур, изтръпване във вътрешната част на бедрото и гениталната област или проблеми при започване на уринирането, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Тези симптоми и признаци могат да означават синдром на кауда еквина, сериозна спешна медицинска помощ, която е възможна при някои тежки дискови хернии в долната част на гърба.