Учените по цял свят считат, че акупунктурата е безопасна и ефективна за лечение на лумбални дискови хернии. Нещо повече, това е доказано в множество независими клинични проучвания. Мета-анализът на изследванията разкрива, че манипулацията на акупунктурните точки дава положителни резултати за пациентите, когато се комбинира с ръчни и електроакупунктурни техники. Дисталната и абдоминалната акупунктура също показват положителни резултати. Нека да видим подробно какви са проучванията и какво ни показват. Ще започнем с изследваните на  д-р Сонг и след това ще разгледаме отблизо мета-анализа на д-р Уанг в Китай.

Изследване на д-р Сонг

Специалистите намират както електроакупунктурата, така и ръчната акупунктура за ефективни методи за лечение на лумбални дискови хернии. Д-р Сонг провежда клинично тестване в Китай, според чиито резултати електроакупунктурата и мануалната акупунктура значително намаляват нивата на болка при пациентите. Пациентите с лумбални дискови хернии, подложени на електроакупунктура, имат 91,8% ефективност от лечението. Подобренията включват намаляване на болката, увеличаване на обхвата на движение и дори възможност да се изправят без болка.

Извадката на това проучване се състои от 123 пациенти и разделена на случаен принцип в две групи. В група първа 61 пациенти са получили електроакупунктурна терапия. Във втора група 62 пациенти са получили мануална акупунктура. За пациентите с електроакупунктура, акупунктурните точки Джиаджи на специфичния прешлен, съответстващ на лумбалната херния, както и на двата съседни прешлена, са избрани като първични акупунктурни точки и третирани от двете страни. Допълнителни вторични акупунктурни точки са избрани възоснова на индивидуалните симптоми на всеки пациент.

Лумбалната дискова херния е често срещано заболяване сред възрастните хора. Болка, изтръпване или слабост възникват поради увреждане или притискане на нервния корен, причинено от херния на пулпозното ядро. Това е мекото вътрешно ядро ​​на гръбначния диск, което помага да се абсорбира компресията и усукването при движение. Дискова херния възниква, когато мекият материал от вътрешното ядро ​​​​излезе през външните пръстени на диска. Това заболяване обикновено се характеризира с рязка и силна начална болка и с продължителен или повтарящ се ход на симптоматични пристъпи. Основните симптоми включват болка в краката и лумбалната област, както и намалена двигателна дисфункция на долните крайници. В тежки случаи е възможна дори и парализа на долните крайници.

акупунктура

Изследване на д-р Уанг

В свързано проучване, д-р Уанг провежде мета-анализ за ефикасността на акупунктурата за лечение на лумбални дискови хернии. Без изключение, клиничните изследвания показват, че акупунктурата е безопасен и ефективен метод за лечение на пациенти с лумбална дискова херния.

Изследва се ефикасността на конвенционалната акупунктурна терапия. Конвенционалното лечение с акупунктура се прилага като първо се идентифицират прешлените с лумбални дискови хернии. Съответните акупунктурни точки на Ду и двете съседни акупунктурни точки Джиаджи биват прободени с игла. Идентифицираните акупунктурни точки са третирани с техниката на иглата Shao Shan Huo (Подпалване на планината). Пациентите са лекувани в продължение на 10 последователни дни и са постигнали 95% общ ефективен процент на лечението.

Shao Shan Huo е мощна техника за тонизиране на иглата в традиционната китайска медицина. Когато се прилага правилно, пациентът усеща топлина в областта. В допълнение, кожата леко се зачервява в резултат на засилена микроциркулация на кръвта.

Освен тази и други техники, включително абдоминална акупунктура и локална акупунктура на Аши, също показват клинична ефективност. Както електроакупунктурата, така и специализираната ръчна акупунктура са ефективни при дискова херния. В резултат на изследванията, учените заключават, че акупунктурата е важна възможност за лечение на пациенти с лумбални дискови хернии.

При нас в Медицински център д-р Людмил Димитров акупунктурата е част от цялостното лечение на пациенти с дискова херния. Тя се назначава, заедно с други терапии и комплексният метод постига резултати много по-бързо, отколкото ако всяка една терапия се прилага индивидуално.