Озонът (O3), открит в средата на XIX век, е молекула, състояща се от три атома кислород в динамично нестабилна структура поради наличието на мезомерни състояния. Въпреки че О3 има опасни ефекти, изследователите все пак смятат, че той има много терапевтични свойства.

Озонотерапията се използва и усилено се изучава повече от век. Нейните ефекти са доказано безопасни, последователни и с минимални и предотвратими странични ефекти.

Медицинският О3 се използва за дезинфекция и лечение на заболявания. Механизмът на действие е чрез инактивиране на бактерии, вируси, гъбички, дрожди и протозои, стимулиране на кислородния метаболизъм, активиране на имунната система.

Под какви форми се използва озона?

Медикаментозните форми в газообразно състояние са малко необичайни и именно поради тази причина се е наложило да бъдат разработени специални техники за приложение за безопасното използване на O3.

При локални приложения, като например лечението на външни рани, прилагането му под формата на транскутанна газова баня с О3 се е утвърдило като най-практичен и полезен метод, например при ниско (податмосферно) налягане в затворена система, която гарантира, че О3 няма да излезе в околния въздух.

Озонираната вода, чиято употреба е особено известна в денталната медицина, се прилага оптимално под формата на спрей или компрес. Съществуват и голям брой литературни източници, които описват спектър от терапевтични показания за озона.

Няколко дози озон имат силата да спрат прогресията и да изкоренят много, ако не и всички хронични заболявания, включително лаймска болест, херпес, хепатит, множествена склероза ревматоиден артрит и дори някои видове рак.

Доказано е че пациентите с артрит могат да се възползват максимално от озонотерапията.  Болезненият артрит, който не позволява дори да слизате по стълбите без чужда помощ, се повлиява още на първия сеанс. Има свидетелства, че озонотерапията повлиява добре и на пациенти с рак, за намаляване на болката и по-висока подвижност.

Озонотерапия се прилага и при плеврити, от които най-често се страда в сезона на гриповете. Според проучвания само няколко сеанса, проведени на кратки интервали един от друг и пристъпът на плеврит е елиминиран. Като това не се случва с паралелен прием на антибиотици, тоест тялото на пациента не се нуждае от антибиотично лечение.

медицински център

Колко терапии озонотерапия са необходими?

За съжаление, повечето хора са нетърпеливи. Медицината ни е научила, че ползата трябва да идва незабавно. Има обаче състояния, които не могат да бъдат облекчени на секундата и са необходими време и усилия. Дисковата херния е едно такова състояние, артритът друго и тн. Спрямо фазата на заболяването, се определят бройка терапии, след които пациентът ще получи облекчение. Тази бройка може да е 5-10 процедури, не е задължително да е една. Заради това, всеки наш пациент, който приемаме в клиниката минава през задължителен предварителен преглед, който да определи неговото състояние и колко терапии са му необходими. Също така дали няма да се повлияе и добре от комбинирана терапия, а не само от озонотерапия.

Има пациенти, които получават облекчение още на първата процедура, но има и такива, на които са им необходими няколко. Комплексният метод на лечение пък включва и акупунктура, масажи, лазер терапия и др. Всичко това се определя от доктор, спрямо изследванията на пациента.

При нас в Медицински център д-р Людмил Димитров можете да си запазите час за преглед и ние ще ви разкажем подробно какви терапии са най-подходящи за вашето заболяване. Обадете ни се или ни посетете в гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4, тел. 032 950 019.