Когато една клетка е подложена на стрес от физически или химически шок или от вирусна, бактериална или гъбична атака, енергийните ѝ нива намаляват поради изтичане на електрони и тя става електроположителна, тоест с положителен заряд.

Озонът притежава третия атом на кислорода, който е електрофилен, т.е. озонът има свободен радикален електрически заряд в третия атом на кислорода, който се стреми да се балансира електрически с друг материал със съответния небалансиран заряд. Болните клетки, вирусите, вредните бактерии и други патогени носят такъв заряд и така привличат озона.

Когато озонът се въведе в кръвта, той реагира с тези окисляеми субстрати, убивайки вирусите, бактериите и гъбичките. Освен това метаболитните отпадни продукти на тези организми се окисляват и се осигурява богата на кислород среда, в която здравите клетки могат да се развиват свободно и безпроблемно.

Вреди ли озонотерапията на здравите клетки?

Нормалните здрави клетки не могат да реагират с озона или неговите странични продукти, тъй като притежават балансиран електрически заряд и силна ензимна система. Това на практика означава, че озоновите клетки попадат само там, където са най-нужни, а именно при възпалението и инфекцията.

Д-р Елтайар и Озонотерапията

Д-р Вагди Елтайар е родом от Египет. Учи медицина и хирургия в допълнение към преддипломното си обучение по медицина в университета Ал-Азхар. През 1997 г. получава медицинска диплома от университета и завършва обучението си в болница в Египет. Решихме да ви разкажем за него, защото той е един от международните светила в озонотерапията. Д-р Вагди има 22-годишен опит в областта на алтернативната медицина, като проявява специален интерес към кислородно-озоновата терапия, трансплантацията на стволови клетки, PRP (богата на тромбоцити плазма), ECCP (усилена външна контрапулсация), електромагнитно лечение на болката, хипертермия (гореща терапия), както и към диабет, хепатит, рак и нарушения на кръвообращението. Той е член на Международната асоциация за озонотерапия и на Германската асоциация за озонотерапия.

Д-р Елтайар публикува медицински изследвания и статии в различни международни сборници, като например международния немски сборник за лечение с озон. Изследванията му печелят изумителна слава заради ролята, която са изиграли за модифицирането и подобряването на методите на лечение с озон. Благодарение на неговите открития, днес озонотерапията е толкова ефикасна за всички пациенти по цял свят.

жена стои в болнична стая

Смята се, че той е един от първите изследователи на озоновата терапия и един от първите лекари, които са подходили към лечението с озон в Близкия изток. Усилията му допринасят за въвеждането на озонотерапията като признат медицински метод на лечение от египетското министерство на здравеопазването и ОАЕ. През декември 1999 г. той публикува различни научни статии за озоновото лечение.

Новите методи на лечение са ефективни

Няма как да отречем, че когато става въпрос за здравето ни, хората сме склонни да отхвърляме новото. Медицината обаче се развива и озонотерапията е едно от онези неща, които вече имат доказан ефект върху лечението на редица болести, включително дисковата херния, артрита и др. Хиляди пациенти по цял свят успяват да намалят болката и симптоматиката, благодарение на няколко процедури с озон. Популяризирането на това лечение далеч обаче не е завършено.

Заедно с останалите методи, като лазер терапията и акупунктурата, така и озонотерапията се нуждаят от постоянно популяризиране, показване на постигнатите резултати, липсата на странични ефекти и безболезненост. Всичко това, за да може, повече хора да се върнат бързо към нормалния си начин на живот, макар и да им бъде поставена диагноза дискова херния.