Съществуват много причини за появата на болки в гърба. Понякога те са резултат от нараняване, а понякога – от неправилни техники на вдигане на тежки предмети. Болката в гърба може да се появи и заради заболявания като артрит и дискова херния. Изследванията показват, че 20 от всеки 1000 възрастни изпитват болка, свързана с дискова херния.

Дисковата херния може да възникне в резултат на износване на междудисковите прешлени, но е важно да знаете, че можете да намалите риска от нейната поява, като следвате съветите по-долу.

Упражнявайте се редовно

Упражненията са добър начин за предотвратяване на болките в гърба, особено на болките в гърба, дължащи се на херниирал диск. Когато укрепвате основните си мускули, гърбът ви се поддържа. В резултат на това стабилността на тялото ви и на самия торс намалява вероятността от дискова херния.

Съвет: Някои упражнения, като плуване, каране на колело или ходене, могат да ви помогнат да отслабнете, без да натоварвате прекалено много гърба си. Поддържането на здравословно тегло е от съществено значение за здравия гръбначен стълб.

Научете се да вдигате безопасно тежки предмети

Винаги вдигайте безопасно, независимо дали трябва да повдигнете торба с хранителни продукти или тежък кашон. Неправилното вдигане, като например с усукване, натоварва твърде много гръбначния стълб. Съветите за безопасно вдигане включват:

 • Избягвайте да се навеждате, докато вдигате;
 • Клякайте и използвайте краката си, за да се повдигнете нагоре;
 • Използвайте помощник, когато е възможно;
 • Избягвайте да държите предмети далеч от тялото си (по възможност прегърнете предмета близо до себе си);
 • За предмети с неудобна форма или тежки предмети обмислете използването на количка, за да предотвратите натоварването на гърба.

Стойте с изправен гръб

Лошата стойка, независимо дали става въпрос за седене на стол или стоене прав, може да допринесе за болки в долната част на гърба. Използвайте тези съвети, за да подобрите стойката си и да поддържате гръбначния си стълб здрав и щастлив:

 • Когато стоите, дръжте раменете си изравнени с бедрата;
 • Дръжте брадичката си успоредна на пода;
 • Избягвайте да се прегърбвате, особено докато седите пред компютър;
 • Седнете с плоски стъпала на пода и свити колене под ъгъл от 90 градуса.

Ако работите вкъщи, помислете дали имате удобен стол и достатъчно високо бюро, за да може стойката ви да е добра. Използвайте стол с лумбална опора и настройте монитора на компютъра така, че да е точно пред вас, на нивото на очите. Извиването, за да видите екрана, може да засили болките в гърба.

болки в гърба

Преосмислете позицията си по време на сън

Току-що разгледахме позата, но добрата стойка се прилага дори докато спите. Спането по корем натоварва твърде много гръбначния стълб, особено шийния. За да подобрите стойката си по време на сън, имайте предвид тези съвети:

 • Спете по гръб или настрани;
 • Поставете възглавница под коленете (за спящите по гръб) или между краката (за спящите настрани), за да поддържате гръбначния стълб в неутрално положение;
 • Използвайте твърд матрак;
 • Сменете старите или износени матраци.

Здравословните навици за сън са полезни не само за гърба ви. Те са полезни и за всички стави, особено за раменете и бедрата. Ако не си натоварвате гърба нощем, през деня болките може да са значително по-малко.

Намалете тютюнопушенето или направо го спрете

Тютюнопушенето е добре известно с влиянието си върху здравето на белите дробове, но знаете ли, че то влияе и върху здравето на гръбначния стълб? Проучванията показват, че пушенето на цигари е свързано с по-чести случаи на болки в гърба.

Как можете да лекувате дискова херния?

Понякога, въпреки всички усилия, дисковете все пак се хернират. Добрата новина е, че дисковата херния може да се лекува. Независимо дали се нуждаете от физиотерапия, инжекции или смяна на диска, ние сме тук, за да ви насочим към следващите ви стъпки. Обадете ни се или ни посетете в Медицински Център д-р Людмил Димитров, гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4, 032950019.