Доказано е, че упражненията са полезни за хора с лека или умерена дискова херния. Хората в напреднал стадий вероятно ще намерят упражненията за твърде болезнени. Правилният тип упражнение насърчава мобилността и увеличава гъвкавостта на тялото. Може също така да помогне и за укрепване на тялото ви като цяло.  Всички мускули, които се прикрепят към гръбнака и спомагат за стабилизирането на тялото и таза.

Но какво означава „правилен вид упражнение“? Хората с проблеми с гърба, често биват насърчавани да правят упражнения. За съжаление, обикновено не им се дават много насоки какво точно да правят или какво да не правят. Неправилното упражнение всъщност може да влоши вече съществуващо състояние. Ако имате дискова херния, изпъкнал диск или умерена болка в долната част на гърба, продължете да четете, за да разберете какви видове упражнения да избягвате.

Какво да не правите, ако имате дискова херния?

Трябва да се избягват всякакъв вид упражнения, които оказват натиск върху засегнатите стави и пренатоварват коремните мускули. Тези видове упражнения включват:

  • Коремни преси. Традиционните коремни преси оказват голям натиск върху долната част на гърба и напрягат корема. С други думи, те създават същият вид натоварване, който вероятно е причинил нараняването на диска на първо място.
  • Повдигане на крака. Повдиганията на краката, изправени от легнало положение, ангажират тялото по подобен начин като коремните преси. Създавайки подобно напрежение многократно, това упражнение вероятно ще бъде болезнено.
  • Повтарящо се навеждане напред в кръста. Заблуда е, че огъването на гърба е полезно, повторението на упражнения за навеждане напред (като докосване на пръстите на краката) всъщност натоварват гръбнака, променя позата му и принуждават гръбначния диск да се притисне повече.
  • Вдигане на тежести над главата. Повдигането на нещо отгоре активира механизма на поддържащата структура на долната част на гърба, за да ни поддържа стабилни, което влошава състоянието на дискчетата.
  • Силно въздействащи аеробни дейности. Степ аеробика, бягане, джогинг, тежко ходене, повтарящо се катерене по стълби и подобни дейности са натоварващи долната част на гърба ви и също така ще влошат текущото ви състояние.

Полезни упражнения за дискова херния

Логиката на упражненията по време на дискова херния е, че прекалено голямо натоварване е накарало дискчето да се пропука, следователно упражненията не трябва да водят до същото ниво на натоварване.

Вместо това изберете упражнения, които не напрягат долната част на гърба и не пренатоварват коремните мускули. Правенето на някое от упражненията по-долу, ежедневно, помага за насърчаване на мобилността и цялостното премахване на натиска върху диска. Помага и за неговото естествено заздравяване с течение на времето.

  • Аеробни дейности с ниско въздействие. Плуването осигурява идеален начин да получите необходимото движение, без да оказвате натиск върху дисковете, така че влезте в басейна и плувайте, правете водна аеробика, разходете се или дори просто стойте наоколо. Колоезденето също е добра аеробна дейност с ниско въздействие.
  • Наклони на таза. Накланянето на таза, за да се премахне извивката на долната част на гърба, ангажира тъканта по по-здравословен начин, отколкото клековете. За да направите това упражнение, застанете до стена и поставете ръката си там, където гърбът ви се извива далеч от стената. Наклонете таза отдолу, за да изравните тази крива нагоре към стената. Ако сте легнали, свийте коленете си и наклонете таза, докато не изпънете гърба си на пода.
  • Легнете по гръб и сгънете коленете си. Приближете коленете към гърдите си, като повдигнете бедрата. Когато задните ви части се отделят от земята, спуснете всичко обратно надолу и повторете.

Често задавани въпроси за дискова херния и правенето на упражнения

Какви упражнения мога да правя, ако имам дискова херния?

Дисковата херния обикновено е проблематична и движенията ви може да са по-ограничени заради болката. В зависимост от тежестта на вашето състояние и нивото на болката, дейностите, които ще ви бъдат полезни, са упражнения за укрепване на краката, аеробни дейности с ниско натоварване и разтягания. Спинална декомпресионна терапия с обучен здравен специалист също е опция.

млада жена тренира

Какво се случва, ако дисковата херния не се лекува?

Повечето дискови хернии всъщност се подобряват сами. Проучванията показват, че около 80% от случаите на дискова херния се разрешават в рамките на приблизително шест седмици, но може да отнеме много повече време. Обикновено, ако изглежда, че състоянието се подобрява леко след две до три седмици, има голяма вероятност то да се разреши от само себе си. Въпреки това, някои пациенти може да се нуждаят от операция. Тези решения се вземат въз основа на тежестта на болката и двигателната слабост, съвместно с Вашия лекар.

Може ли да се влоши дисковата херния?

Отговорът тук е „За съжаление, да“. Неправилните упражнения или извършването на дейности, които оказват твърде голям натиск върху засегнатите стави, всъщност може да влошат дисковата херния и да окажат по-голям натиск върху околните нерви. Повдигането на тежки тежести, огъването и усукването със сигурност могат да причинят допълнителни проблеми за дегенериращия диск. Други неща, които трябва да избягвате, са коремните преси, повдигането на краката и аеробни дейности с високо натоварване.

Добре ли е да се ходи при дискова херния?

Абсолютно, да. Ходенето е отличен избор за пациенти с дискова херния, тъй като стимулира притока на кръв и кислород към клетките. Освен това помага да поддържате дисковете си хидратирани, което е важно за заздравяването им. Други аеробни дейности с ниско въздействие са плуване и колоездене. Ако някоя от тези дейности увеличи болката, спрете дейността и се консултирайте с Вашия лекар.