Болката в долната част на гърба при дискова херния може да варира от лека до болка, подобна на шок, която да стига дори до краката ви. Докато повечето дискови хернии постепенно започват да отшумяват в рамките на няколко седмици, ежедневните дейности могат да ги възпалят и да ги влошат. Ето няколко дейности, които трябва да избягвате.

Прекалено много седене е вредно за дискова херния

Седенето натоварва повече гръбначните дискове, особено когато се навеждате напред към монитор.  За да сведете до минимум болката от дискова херния в лумбалната част на гръбначния стълб (долната част на гърба), опитайте се да се изправяте по-често, ставайте и се раздвижвайте или си лягайте, когато е възможно.

Тъй като седенето често е неизбежно, опитайте тези съвети, за да намалите натоварването върху лумбалния гръбначен стълб.

  • Седнете изправени с рамене, обърнати назад към стола и лопатките надолу.
  • Дръжте бедрата хоризонтално на пода (бедрата не трябва да са по-ниски от коленете).
  • Използвайте малка възглавница или навита кърпа, за да поддържате долната част на гърба.
  • Задайте напомняне на телефона си да правите почивки често и да се разхождате на кратки разстояния.
  • Ако работата ви изисква дълги часове на бюро или компютър, помислете за използването на бюро за сядане и стойка, които да ви позволят да стоите в добра поза през целия ден.

Прането на ръка

Навеждането, за да вземете дрехите, носенето на тежък кош и посягането към различни предмети – всички тези дейности при прането оказват голям натиск върху долната част на гърба. Ако е възможно, помолете приятел или член на семейството да ви помогне да изпълните тази задача, докато гърбът ви се почувства по-добре.

Чистене и разтребване

Повтарящото се движение напред-назад, което обикновено се използва по време на вакуумирането на пода, може да раздразни дисковата херния. Вместо да изпъвате ръката си и да огъвате гърба си, дръжте гърба си изправен. Помислете как краката ви вършат работата вместо ръцете ви. Друг вариант би бил да закупите робот прахосмукачка, който да свърши работата вместо вас.

Хранене на домашен любимец

Може да изглежда като проста задача, но да се наведете, за да напълните купата на вашия домашен любимец с храна и вода, е достатъчно, за да предизвика болезнено обостряне. Ако не можете да делегирате тази отговорност на някой друг, закупете специална купа за домашни любимци, оборудвана с удължена тръба или вграден помощник за достигане. Ако трябва да се наведете, дръжте единия си крак изпънат, както го прави играчът на голф, докато вдигате топка за голф – това премахва напрежението от долната част на гърба, като поддържа раменете равни.

млада жена прави упражнения

Физически тежки упражнения

Въпреки че се препоръчват упражнения, избягвайте дейности с голямо натоварване. Стойте далеч от упражнения, които причиняват повтарящо се натоварване на долната част на гърба, като бягане или скачане на въже.

Пропускайте упражнения, които включват значително аксиално натоварване на долната част на гърба, включително клекове и коремни преси. Избягвайте докосвания с пръсти, коремни преси и йога пози, които влошават болката и водят до значително огъване на гърба.

Вместо това опитайте аеробни упражнения, като плуване и ходене. Използването на стационарно колело може да бъде отличен източник на упражнения, докато се възстановявате от дискова херния. Пешеходният туризъм, особено по хълмове, също може да бъде добър избор.

Аеробните упражнения увеличават притока на кръв, хранителни вещества и кислород към меките тъкани на гърба, което може да подобри заздравяването и да намали болката. Можете също да опитате укрепващи упражнения, одобрени от Вашия лекар или физиотерапевт.

Упражненията с ниско въздействие обикновено са лесни и могат да се правят редовно. Ако тези упражнения ги усещате неудобни, опитайте водна терапия, като просто се разхождате в басейн. Водата помага за намаляване на болката по време на движения на ставите. Някои доказателства сочат, че водната терапия може също да помогне и за подобряване на функционирането на долната част на гърба.

Не ринете сняг и на правете нищо свързано с градинарство

Риненето на сняг и градинарството могат да влошат болките от дисковата ви херния. И двете дейности включват вдигане на тежести, навеждане напред и усукване – все движения, които не трябва да правите. При сняг използвайте снегорин или потърсете помощ от съсед. С градинарството се опитайте да избегнете повтарящи се огъвания и прегърбвания. Вместо това останете в една позиция и променяйте стойката си често. Ако е болезнено, градината ще трябва да изчака още някоя друга седмица.