Най-честият симптом, свързан с дискова херния, в лумбалния гръбначен стълб, е болката в краката, известна още като ишиас. Приблизително 90% от дисковите хернии се появяват в L4-L5 и L5-S1, причинявайки болка в L5 или S1 нерв, който се излъчва надолу по седалищния нерв. Ще ви разкажем за симптомите на дискова херния.

Дискова херния в различните сегменти

Дисковата херния в лумбалния сегмент 4 и 5 (L4-L5) обикновено причинява промени при нерва L5. В допълнение към болката, този вид дискова херния може да доведе до слабост при движение на големия пръст на крака и евентуално на глезена. Изтръпване и болка могат да се усетят и в горната част на стъпалото.

Дисковата херния в лумбален сегмент 5 и сакрален сегмент 1 (L5-S1) обикновено причинява промени при нерва S1. Освен ишиас, този вид дискова херния може да доведе до слабост при повдигане на пръсти. Изтръпването и болката могат да се усетят надолу в цялото стъпало или във външната му страна.

Болката и другите симптоми на дискова херния се различават по нива. Нека да видим кои са те.

Дисковата херния в цервикален сегмент 4 и 5 (C4-C5) причинява болка в нервен корен C5. Пациентите могат да почувстват слабост в делтоидния мускул в горната част на ръката, но обикновено не усещат изтръпване.

Дисковата херния в цервикален сегмент 5 и 6 (C5-C6) причинява болка в нервен корен на C6. Това е може би една от най-честите области, при която възниква цервикална дискова херния. Може да причини слабост в бицепсите (мускулите в предната, горна част на ръцете) и в мускулите на китката. Болка и изтръпване може да има към палеца на ръката.

структура на гръбнака

Дисковата херния в шийните сегменти 6 и 7 (C6-C7) причинява болка при нервен корен  C7 и е друг често срещан тип цервикална дискова херния. Може да причини слабост в трицепсите (мускулите в задната, горна част на ръката и тези, простиращи се до предмишницата) и в мускулите на пръстите. Изтръпването заедно с болката могат да се усетят по трицепса и в средния пръст.

Дисковата херния в цервикален сегмент 7 и торакален сегмент 1 (C7-T1) причинява болка при нервен корен на C8. Това може да доведе до слабост при хващане с ръка, заедно с изтръпване на кутрето.

Симптоми на дискова херния в гръдния кош

Дисковата херния в горната част на гърба рядко е симптоматична и рядко причинява болка. Ако все пак има такава, то тя се усеща именно в гръдния кош.

Диагностика и лечение на дискова херния

Получаването на правилна клинична диагноза е от решаващо значение, защото изборът на възможности за лечение ще се ръководи от диагнозата. Препоръчва се пациентите никога да не приемат диагноза, основана единствено на резултатите от сканиране с ЯМР или друг радиографски тест. Вместо това, точната клинична диагноза трябва да се основава предимно на симптомите на пациента и друга информация от медицинската му история, както и задълбочен физически преглед.

Основната цел на лечението за всеки пациент е да помогне за облекчаване на болката и симптомите, произтичащи от дисковата херния. За да се постигне тази цел, планът за лечение трябва да бъде индивидуализиран въз основа на източника на болката, тежестта ѝ и специфичните симптоми, които пациентът проявява.

Като цяло пациентите обикновено се съветват да започнат с курс с терапии (нехирургични), вместо да обмислят операция. При някои пациенти наистина ранната хирургична интервенция е от полза, но тези случаи са изключително малко. Например, когато пациентът има прогресивна голяма слабост в ръцете или краката, поради прищипване на нервните коренчета от дискова херния, по-ранната операция може да спре всяка неврологична прогресия и да създаде оптимална лечебна среда за възстановяване на нерва. В такива случаи, без хирургическа намеса, може да настъпи загуба на нерв и увреждането да е трайно.

Съществуват и няколко относително редки състояния, които изискват незабавна хирургична интервенция. Например, синдромът на cauda equina, който обикновено се характеризира с прогресираща слабост в краката и/или внезапна дисфункция на червата или пикочния мехур, изисква бърза медицинска помощ и операция.

При всички останали обаче, курс с озонотерапия, лазер терапия, масажи, акупунктура или ергон терапия ще помогне да се преодолее изтръпването и да се възстанови нормалното състояние на пациента.