Дискчетата са структури, изградени от съединителна тъкан и се намират между всеки два прешлена по продължение на целия гръбначен стълб. Тяхната функция е да създадат разделение между прешлените, както и да осигурят гъвкавост и подвижност на гръбначния стълб. При дискова херния определена част от дискчето изпъква и оказва натиск върху нервите в областта. Повечето дискови хернии са лумбални (обикновено между прешлени L4-L5), някои са цервикални, а в редки случаи виждаме хернии и в гръдния кош.

  • Горна част на гърба, шиен гръбначен стълб – прешлени C1-C7: (C – цервикален);
  • Среден гръб, гръден кош – прешлени T1-T12: (T- гръдни);
  • Долна част на гърба, лумбален гръбначен стълб – прешлени L1-L5: (L – лумбален).

Най-честите причини за дискова херния

Ще срещнете разнообразни причини, за появяването на болката в гръбнака. Някои ще ви кажат, че сте вдигали прекалено тежко, други, че отдавна сте имали проблем и чак сега се е появил, а някои дори ще ви кажат, че сте генетично предразположени. Повдигането на тежки товари и прилагането на повишен натиск върху гърба ще увеличи вероятността от дискова херния, но тя може да се появи дори и без тези фактори. Освен това този проблем няма генетичен произход, поне според данните до момента. Статистически, повечето от страдащите от дискова херния са мъже на възраст 30-50 години.

Дискова херния и по какво да я познаем

Болка в долната част на гърба с различна степен – от тъпа болка до остра и силна болка. Усещане за изтръпване надолу по крака или изтръпване на стъпалото и усещане за тежест в крака. Болка в седалището или тазовата област – в зависимост от местоположението на дисковата херния и къде е натискът върху засегнатия нерв. Най-често това ще бъде в областта на седалището, тъй като седалищният нерв, който засяга краката и се намира между прешлените L4-L5, преминава през седалището.

Дискова херния – конвенционално лечение

Почивка и предписване на болкоуспокояващи (обикновено през устата или чрез инжекции). Обикновено човек трябва да изчака между шест и осем седмици, преди болката да започне да отшумява. През това време се съветва да почива и му се предписват болкоуспокояващи.

И все пак, ако болката е силна и не се повлиява от болкоуспокояващи и ако пациентът вече не е в състояние да понесе болката, или алтернативa – инвазивно лечение. В случай, че болката не спре след 6-8 седмици (с почивка и обезболяващи), може да се обмисли и инвазивно лечение, т.е. операция и последствията от нея.

Такава инвазивна хирургия се извършва под обща анестезия и е толкова рискова, колкото и всяка друга операция. Освен това проучванията показват, че в 7-10% от случаите дисковата херния може да се повтори след 6,5 години.

Дискова херния – акупунктура и холистичен подход

Цялостният подход често включва и акупунктура, заедно с други терапии, като озонотерапията и масажи. Причините за болки в гърба според китайската медицина са много и разнообразни. Според нея, долната част на гърба е свързана с бъбреците, които се намират в тази област на тялото. Друг канал, който също преминава в тази област на гърба, е каналът на пикочния мехур, който в китайската медицина е орган, свързан с бъбреците.

млада жена се подлага на акупунктура

В случай на дискова херния в резултат на травма в областта, притока на ци и кръв в областта на долната част на гърба е нарушен. Това неправилно движение или застой е причина за болката, както и за други симптоми.

Китайската медицина като цяло и акупунктурата в частност имат голям успех при лечението на дискова херния. Може да се лекува както в начален стадий, в момента на поява на симптомите, както и във вторичен стадий, когато вече болката е хронична. В началния етап създаването на увеличен приток на чи и кръв помага за намаляване на болката. Акупунктурата е много ефективна за намаляване на болката. При необходимост лечението с акупунктура може да бъде допълнено с други техники, като електроакупунктура, например.

Акупунктурата лекува възпалението, което причинява болката и другите симптоми, ефективно, безопасно и без ненужни странични ефекти. Тя няма да върне дискчето обратно на мястото му. След серия от лечения, при които степента на болката намалява, ще започне постепенно намаляване на честотата на третиранията, докато лечението веднъж на всеки няколко седмици стане напълно достатъчно. След това „поддържащи“ лечения могат да се извършват веднъж на всеки три седмици до месец и съвсем скоро човекът ще забрави, че е имал болка в гръбнака.