Термините „дискова протрузия“ и „дискова херния“ се отнасят за проблем, засягащ един от гръбначните дискове в гръбначния стълб. Когато дискът получи протрузия, гъстата, желатинова субстанция от вътрешността му навлиза в гръбначния канал през външната стена. Гелообразният материал, който обикновено се съдържа във вътрешността на дисковете, за да предпазва всеки прешлен от физически въздействия, излиза навън и притиска нерв. Това причинява болка.

Дискове са хрущялчета, които действат като възглавници между прешлените в гръбначния стълб. Наред със стабилността, те позволяват гъвкавост на гръбначния ви стълб и абсорбират сътресенията, които се получават при движение. Тези дискове започват да дегенерират с напредването на възрастта, а в някои случаи дегенерацията може да настъпи и в млада възраст, заради прекалено високо натоварване.

С разрушаването на дисковете, те могат да станат по-тънки, да се изкривят или веществото в тях да започне да излиза. Това може да доведе до притискане на нервите, което да причини болка и възпаление. Дори основната причина за хернията да е неправилно вдигане на тежки предмети, тя често се дължи първоначално на дегенерация, която стои в основата ѝ.

Роля на акупунктурата при диагностицирането и лечението на дискова херния

В китайската медицина повечето заболявания са свързани с излишък и с недостиг на вещества. Например болката и възпалението, които могат да съпътстват дисковата херния, могат се разглеждат от китайската медицина като синдром на излишък на кръв и застой на кръвта и течностите. По този начин се блокират веществата, необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Нашите специалисти ще прегледат вашия гръбначния стълб и ще определят степента на болката и възпалението. Не е рядкост, да се назначат и някои кръвни и образни изследвания, ако такива вече не са били направени. Това може да са рентгенови снимки или ЯМР, за да се потвърди основната причина. Следователно терапията може да включва двустранен подход за справяне с болката и възпалението. Това е чудесен метод, но понякога не върши работа, в резултат на което болката продължава да се задълбочава. Нашият подход в Медицински център д-р Людмил Димитров е холистичен и често освен лазер терапия и озонотерапия, включва и акупунктура.

по време на процедура за акупунктура

Как помага акупунктурата?

Облекчава болката и възпалението

Някои от точките по гръбнака и по цялото ни тяло са пряко свързани с източника на болката и възпалението. Точките, ако са добре подбрани и се притиснат правилно, може да повлияят на болката от протрузията и тя да намалее.  Макар да не са локални и да не са разположени на конкретното мястото на гърба, където се усеща дискомфорт, тези точки успяват да повлияят. Разположени са на разстояние, но стимулирането им е доказано ефективно за облекчаване на болката и намаляване на възпалението, като например точката LI4 (Голямо черво 4) на ръката.

Тези точки имат за цел да елиминират застоя в кръвта, което ще насърчи оздравяването и потушаването на възпалението. Ние сме специализирани в лечението на болки, свързани с приплъзване на дискове или избухване на дискове. Ако имате някакви въпроси или притеснения, моля, свържете се с нас в гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4, тел. 032950019.

Укрепва гърба и мускулите

Традиционната китайска медицина свързва дегенерацията на дисковете с недостиг на бъбречна активност. Някои точки, които помагат за укрепване на бъбречната енергия в частност, ще помогнат и за възстановяване от протрузен диск.

Въпреки че дегенерациите не могат да бъдат излекувани, акупунктурната терапия може да помогне на хернираните или изпъкнали дискове да се върнат по-бързо на правилното си място. Тя може да помогне и за забавяне на дегенеративните промени.

Намяване на възпалението

Едно от най-широко проучените приложения на акупунктурата е използването на тази терапия за намаляване на възпалението в случаи като при дискова херния. Доказано е, че акупунктурата забавя дегенеративните промени, но все още обаче предстоят да се правят проучвания в тази област.