Със сигурност сте чували понятието шипове, но знаете ли какво точно представляват те? Много хора се подлъгват по наименованието им и си представят остри кости, които пробождат тялото отвътре навън. Знаем, че това звучи страшно и за щастие, няма нищо общо с истинските шипове. Те са костни образования, които са обли и гладки и се формират по дължината на гръбнака, по раменете, коленете и пръстите. Медицинската практика е стигнала до заключението, че озонотерапията, лазерните процедури, акупунктурата и масажите могат да имат благоприятен ефект, ако се прилагат заедно при пациент с шипове. Ако не се подхожда холистично, много вероятно е болките да бъдат ограничени временно и в кратък период, да се завърнат обратно. Преди да стигнем обаче до процедурите за лечение на шипове, нека да погледнем първо откъде са се появили.

Формиране на шипове

На първо място, трябва да споменем, че тези образования са от костно вещество, което се развива на неправилно място. Ако случайно човек се удари някъде и костта се нарани, то много вероятно е след това да започне да се формира костно вещество. В случай обаче, че неговото формиране се ускори, може да излезе извън контрол.

Шиповете понякога са защитата на организма. Например, при пациент с деформираща артроза на коляното, шиповете се образуват, за да спрат търкането в самата кост и да я предпазят от нарушаване на целостта ѝ.

Освен при счупвания, шипове могат да се появят и в резултат на някои възпаления, причинени от бактерии. Акромегалията също е здравословно състояние, при което се наблюдава ошипяване, макар то самото да е свързано с ендокринната система, а не с опорно-двигателната.

Не на последно място, шипове се формират и когато човек тренира твърде тежко и твърде дълго. Заради множеството постоянни микроразкъсвания в ставите, които са подложени на натоварване, се образуват ошипяванията.

жена с болки от шипове

Как се лекуват шиповете?

Както споменахме по-горе към шиповете трябва да се подходи цялостно, а не на парче. На първо време, те се диагностицират чрез рентген, компютърна томография или ЯМР. Когато специалист потвърди диагнозата, след това на пациента му се назначават противовъзпалителни средства, в комбинация с лекарства, които отпускат мускулите. Лазер терапията, както и озонотерапията са подходите, които последните години, печелят все повече и повече внимание от специалистите, заради добрите резултати, които постигат. Освен това акупунктурата и масажите допринасят за премахване на възпаленията, ако такива са налице, и до потушаване на болката. И двете неща се използват за лечение вече векове наред.

След процедурите е то изключителна важност, пациентът да се грижи за стойката си, физическото натоварване и телесното си тегло. Това са все неща, които често неглижираме, заради забързаното ни ежедневие, но е факт, че могат да са определящи за здравето ни. Ако цял ден сте в седнало положение, задължително трябва тежестта ви да е добре разпределена и гръбнакът ви да е изправен. Ако нямате ергономична облегалка, то сложете възглавничка отзад на кръста ви, за да служи за опора.

Темата за теглото също е много важна. Ако сте с наднормено тегло, най-вероятно тялото ви не може да поддържа достатъчно ефективно теглото ви и това кара ставите ви да се видоизменят. Освен това, много добра идея е от време на време да приемате комплекси с витамини, включително и витамин C, който ще подпомогнете синтезирането на колаген в тялото си, както и витамин B и D.