Медицински център Д-р Людмил Димитров Сбогом на дисковата херния

Vagabond е първото и единствено месечно списание на английски език от висок клас в България.

 

Д-р Людмил Димитров, основател, е овладял необятните възможности на лазерното лечение и озоно терапията

Внезапна остра болка в кръста или седалището, изтръпване на крака: това са само част от възможните симптоми на дисковата херния, едно от най-неприятните и болезнени заболявания на гръбнака. Ако и вие сте сред засегнатите от дискова херния, в Медицински център „Д-р Людмил Димитров“ ще откриете надеждно и иновативно решение на този проблем, както и на други заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. Екипът е съставен от различни специалисти лекари (невролог, физиотерапевт, кардиолог и ортопед), опитни медицински сестри и млади, амбициозни рехабилитатори. Основателят на центъра д-р Людмил Димитров предлага на пациентите си ефективно лечение по индивидуален план с най-новите алтернативни методи – озоно и лазерна терапия, лечение с плазма.

Много от пациентите на Медицинския център ви търсят за лечение на дискова херния. Защо се обръщат точно към вас?

През годините МЦ „Д-р Людмил Димитров“ се изгради като водеща клиника в неоперативното лечение на дискови хернии. Нашият принцип е: няма болест, има болен човек. Разработили сме специален комплекс оздравителни програми, съчетаващи най-новото съвременно алтернативно лечение на дискови хернии. При всеки пациент изборът на лечение е строго индивидуален. Специалистите години наред проучват най-добрите начини за неоперативно лечение на дискова херния. Днес, благодарение на модерната медицина, пациентите могат да се възползват от озоно терапията и лазерната терапия. И двете процедури се прилагат професионално при нас.

laser therapy bulgaria

Какво трябва да знаем за дисковата херния?

Дисковите хернии са сред най-често срещаните заболявания на гръбначния стълб. Изразяват се в дегенеративни изменения в дисковете, разположени между прешлените с цел да омекотят движението (амортисьори). Дисковата херния може да засегне шийната, кръстната и рядко торакалната област на гръбначния стълб. Тя не е вродено увреждане на гръбначния стълб. Най-честите причини са: травма на гръбнака, вдигане на тежки предмети, затлъстяване и наднормено тегло, неподходяща поза, прекалено резки движения и други.

Според разположението на дисковата херния, болката може да засегне и горните, и долните крайници. Болката се предава по дължината на засегнатия нерв. Често засегнатият крайник изтръпва.

Дисковата херния се диагностицира с ЯМР, компютърна томография, електромиография.

Обновеният Медицински център работи вече година. Какво ще открият пациентите в него като технологии и методи за лечение?

На първо място – любезно посрещане и професионално насочване към съответния специалист в зависимост от оплакванията. След прегледа ще им предложим специализирани програми в зависимост от индивидуалното им състояние.

Най-често лечението включва:

• озоно терапия под различни форми (паравертебрално, венозни вливания на озонирани физиологични разтвори);

• лазер терапия с най-новите високоенергийни лазерни апарати, които бързо повлияват болката;

• лечение с плазма – нов, изключително ефикасен метод при лечението на дискови хернии.

Като допълващи процедури включваме акупунктура, рефлекторни масажи, лимфен дренаж и други.

Всички процедури се извършват от обучен медицински персонал и специалисти.

Какви са възможностите на лазерите за физикална терапия?

Лазерната терапия за дискови хернии се използва като физикална терапия от съвсем скоро. Лазерът не влияе на цялото тяло, а само в областта, в която е насочен лъчът. Благодарение на действието му, клетките регенерират и възобновяват дейността си. При терапията за дискова херния лазерът стимулира производството на ензими у пациента. Възбудимостта на нервните окончания се променя. Болката намалява, защото отокът се разнася. За разлика от останалите терапии, лазерната терапия има болкоуспокояващ и регенеративен ефект, стимулира имунната система и разширява кръвоносните съдове. Действа противомикробно, противовъзпалително и противоалергично.

Защо решихте да специализирате лечение с озоно терапия?

Озоно терапията е сравнително нов за България метод на лечение. В момента в над 50 страни в света има действащи озонови практики в областта на медицината, стоматологията, козметиката и ветеринарната медицина. Озонът помага за облекчаване на основните дисфункции, които стоят зад повечето заболявания. Той повишава енергийната ефективност на организма като намалява оксидативния стрес и повишава ефективността на вътрешните възстановителни процеси, като намалява хроничното възпаление. Положителният му ефект върху кръвоносната система подобрява храненето на тъканите. В МЦ „Д-р Людмил Димитров“ лекуваме с озон най-вече дискови хернии. Озонът стимулира сложни биохимични процеси на молекулярно ниво и обръща развитието на заболяването. При голям процент пациенти на контролен преглед, 6 месеца след лечението и направено ЯМР изследване, дисковата херния липсва. Заболяването регресира, притиснатият нерв се освобождава и оплакванията на пациента изчезват.

Озоно терапията помогна и за лечението на други заболявания, като Covid-19. Тя защитава ефективно от коронавирус, укрепва имунитета и обновява възстановителните механизми на тялото. Озоно терапията вече има място в регионалните протоколи на лечение в Китай, Испания, Италия, Русия и много други страни. Сигурен съм, че скоро озоно терапията ще заеме своето достойно място и в нашата страна.