Таргетирана радиочестотна терапия (или текар терапия) е иновативен и ефективен метод за лечение на болки, травми и заболявания на опорно-двигателната система, който използва високочестотен променлив ток. 

Използването на ток с определена честота не е нещо ново за медицината. Изследвания за влиянието на електромагнитни токове върху човешкия организъм започват да се правят още в края на XIX век. Тогава Жак Арсен д‘Арсонвал открива, че ток с честота 10 KHz има благоприятно влияние – генерира вътрешна топлина. Впоследствие редица медици задълбочават експериментите и анализите, за да се стигне до това днес използването на токове (ниско, средно и високочестотни) да е широко разпространено в медицината. 

Какво представлява текар терапията?

Методът представлява доставяне до тъканите на високочестотна енергия (високочестотен ток). Енергията прониква в дълбочина и предизвиква хипертермия (загряване за определено време) на ставите или мускулите. В резултат се стимулират естествените възстановителни процеси на тялото. Болката се облекчава, а мускулите – се отпускат. Поради високата честота съпротивлението с кожата е малко, което позволява цялата енергия да се “отдаде” на третираното място равномерно, с минимални загуби. 

Трябва да отбележим, че тъканите имат свои особености. Това обуславя и два режима на работа, които се използват при текар терапията. Капацитивният режим намира приложение при остри травми. С него може да се въздейства върху повърхностни тъканни слоеве с високо съдържание на вода (мускули, подкожие, дерма). Резистивният режим, от друга страна, се използва за въздействие върху тъкани с по-голяма дълбочина като кости и стави.

За кого е подходяща терапията?

Текар терапията е подходяща за пациенти с болки и схващания в мускулите, както и за такива, които страдат от заболявания на опорно-двигателната система. Терапията се препоръчва и за активно спортуващи, които имат нужда от бърз и ефективен начин за възстановяване след продължително натоварване. 

Разбира се, преди да започнете терапията ви препоръчваме да направите консултация със специалист. Може да се свържете с нас от Медицински център “Людмил Димитров”, за да обсъдим състоянието ви и дали терапията би била положителен резултат за вас. 

Терапията е доказала своята ефективност при:

  • Наранявания, разтежения, разкъсвания и други травми и посттравматични състояния на опорно-двигателната система;
  • Ревматоиден артрит, артроза, бурсит, епикондилит и други заболявания на костно-ставния апарат;
  • Дискова херния, неврит, невралгия и други заболявания на нервната система.

Какъв ефект може да очаквате от терапията?

Вече разбрахме, че текар терапията представлява насочване на високочестотна електромагнитна енергия към желана тъкан, в резултат на което се увеличава температурата на тъканта. По-високата температура е причина за разширяване на кръвоносните съдове – процес, известен като вазодилатация. Тази ускорена циркулация на кръвта спомага за по-бързо транспортиране на хранителни вещества и кислород до тъканите, което от своя страна води до забързване процеса на възстановяване. 

Разбира се, като всяко друго лечение, ефектът от терапията е индивидуален. Това, което може да очаквате, е облекчение на болката, отпускане на мускулите и съкращаване периода на възстановяване на увредените тъкани. Плюс на този тип терапия е, че може да се приложи индивидуално или да се комбинира с други терапии или процедури за възстановяване. Зависи какъв план за лечение сте изготвили с вашия лекуващ специалист.

В кои случаи не се препоръчва Текар терапия?

Текар терапията е безопасна и безболезнена за пациентите. Въпреки това ви съветваме да я избягвате, ако имате поставен пейсмейкър, слухов апарат или други метални импланти в зоната на електрическото поле. Текар терапията не се препоръчва още за бременни, за страдащи от тромбоза и за пациенти, които имат склонност към кръвоизливи и кръвотечение. Както споменахме, при тази терапията се наблюдава разширение на кръвоносните съдове, което я прави неподходяща за тях. 

Преди да започнете терапията ви е важно да обсъдите с лекуващия специалист здравословното ви състояние. Споделете му “здравната си биография” и ако се притеснявате дали някое от придружаващите ви заболявания би повлияло на терапията, го попитайте. 

Текар терапия в Медицински център “Людмил Димитров”

Може да разчитате, че при нас в Медицински център “Людмил Димитров” ще получите висок професионализъм и отлично обслужване. Процедурите, включително и текар терапиите, се извършват от специалисти с многогодишен опит. Използваме съвременна и висококачествена апаратура, за да получите вие, нашите пациенти, възможно най-добри резултати. Точният адрес, на който се намираме, може да видите тук, а за повече информация може да се свържете с нас на 032/ 950 019.