Какво представлява ергон терапията?

Ергон терапията е иновативен терапевтичен подход, който се прилага, за да се възстанови нормалната подвижност на фасцията (“обвивка”, чиято основна задача е да “обгърне” всички органи и мускули, като в същото време ги отделя един от друг). Фасцията е чувствителна към всички движения. При травма, нараняване или контузия тя губи част от еластичността си. Именно тук идва ролята на ергон терапията – да възстанови добрата гъвкавост, да подобри рефлексите и мускулната сила и да намали болката и напрежението. Основна цел на терапията е да освободи натрупаните във връзковия апарат блокажи и да подобри кръвообращението и лимфната циркулация. 

Как протича терапията и какви са ползите от нея?

Със специален инструмент от неръждаема стомана специалистът, извършващ терапията, притиска меките тъкани на пациента. Уредът е със специфична, патентована форма и дизайн, като ъглите и ръбовете му са съобразени с тъканите на тялото. 

Ергон терапията е създадена в резултат на събирана дълги години обратна връзка от пациенти, на които е прилагана. Основната разлика с масажа е, че при този тип терапия се съчетават статични и динамични манипулации. Тя е доказала своята ефективност и днес е широко разпространен метод за лечение. Успешно се прилага в множество болници, клиники и спортни клубове в Европа. 

При придвижването на инструмента върху тялото се въздейства върху тъканите, включително и върху фасцията, като се стимулира възстановяването на подвижността ѝ. В края на терапията ще почувствате приятно затопляне, тъй като се увеличава температурата на кожата. 

Какво може да очаквате като резултати от терапията? На първо място, увеличен приток на кръв към засегнатите области и стимулиране образуването на колаген. Увеличава се циркулацията на кръв към зоната, която се обработва, и се подпомага образуването на колаген. (Фасцията е изградена предимно от колагенови влакна.) Друга полза е от терапията е, че може да съкрати времето за възстановяване. Терапията облекчава болката и напрежението и прави възстановителния процес по-кратък. Може да бъде полезна и за намаляване на оток. 

ергон терапия

В кои случаи се препоръчва ергон терапия и в кои не се?

Ергон терапията може да окаже положително влияние при пациенти с:

  • Тендинит на раменната или колянната става, на сухожилията или на стъпалата;
  • Болки във врата, гърба и кръста;
  • Бурсит;
  • Мускулни или лигаментарни увреди;
  • Тенис лакът и Синдром на карпалния канал;
  • Намалена подвижност на ставите и др.

Не се препоръчва терапията да се прилага, ако имате остри възпаления, кожни заболявания, гъбички или открити рани (незараснали шевове след операция например). Противопоказна е и при пациенти с хематоми и такива с тромбофлебит. 

Ефективността на терапията обвързана ли е с възрастта на пациента?

Ергон терапия може да се прилага както при възрастни, така и при по-млади хора, включително и деца. Няма възрастово ограничение. Това, което е от значение, е хидратацията на тъканите. Практиката показва, че тези на по-възрастните са по-малко хидратирани, а тези на децата – повече, което обуславя и по-бързото възстановяване при малките пациенти.

Колко процедури са необходими, за да се усети ефект?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали проблемът е остър или хроничен и в коя част на тялото е травмата. Обикновено още в края на първата процедура се усеща терапевтичен ефект. Въпреки това ви съветваме да се доверите на лекуващия специалист и ако е необходимо, да повторите терапията, за да получите максимално добър резултат. Колкото повече чакате, преди да потърсите подкрепа от специалист, толкова по-бавно е възстановяването. Най-доброто, което може да направите за себе си, е да се обърнете към лекар при първа възможност, за да започнете максимално скоро лечение и терапия. 

Ергон терапия в Медицински център “Д-р Людмил Димитров”

В Медицински център “Д-р Людмил Димитров” ергон терапията се извършва от специалисти с опит. Може да ни откриете на адрес гр. Пловдив, ул. Брезовска 34 или да се свържете с нас на 032/ 950 019.