Традиционно есента се свързва с промяна. Дърветата свалят постепенно зелената си премяна, температурите плавно се понижават, много хора започват да обръщат по-голямо внимание на здравето си, за да се предпазят от настинки и грипове. 

Един от популярните методи за укрепване на имунната система е детокс терапията. Ако за първи път чувате за него, вярваме, че следващите редове ще ви бъдат от полза. Разказваме накратко какво представлява той, какви са резултатите от него и защо есента е един от най-подходящите сезони за детоксикация на организма.

Какво представлява детоксът?

Най-общо можем да опишем детокса така: прочистване на тялото от токсините, от които то не може да се освободи само. Човешкото тяло е устроено така, че да се освобождава само от ненужните му вещества. Черният дроб, бъбреците, червата и до известен степен кожата и потните жлези спомагат за това. Въпреки това се наблюдава натрупване на токсини, от които организмът трудно може да се освободи сам. Именно в такива ситуации е полезна детоксикацията. 

А как попадат вредните вещества в телата ни? Някои – чрез храната и течностите, които приемаме, друга част – при досег с околната среда. Ежедневният стрес, на който е подложен човек, и замърсители като изпаренията от автомобилите и дима от цигарите влияят негативно на човешкото здраве. Затова е важно да намерим начин да минимизираме влиянието им.


Защо е важно да правим детокс терапия?

Попаднали в тялото ни, токсините затрудняват работата на различните системи и органи. За да водим пълноценен начин на живот, системите в тялото трябва да са в състояние на баланс. Затова е важно да полагаме своевременни грижи за тях и да включваме в рутината си действия, чрез които да поддържаме това състояние. Отличен начин, чрез който може да подкрепим работата на тялото, е детокс терапията. Ползите от нея са много. Ето и основните от тях:

  • Детоксикацията прави кожата свежа и здрава;
  • Тя допринася за забавяне процесите на стареене;
  • Детоксикацията подсилва имунната система, дава енергия и тонус;
  • Помага за подобряване качеството на живот като цяло.

Важно е да възприемем детокса не като мода и тенденция, която трябва да следваме, а като грижа за собственото ни тяло. Грижа и подкрепа за имунната система, за кожата, за организма като цяло. 

детокс терапия

Защо есента е подходящо време за детокс?

Есента е сезонът между горещото лято и обичайно студената зима. Детокс терапия през есенните дни ще подготви тялото ви за настъпването на по-ниските температури и ще подсили имунната ви система (както вече споменахме, настинките и гриповете са често срещано явление през зимата). Есента е точният момент да заредите организма си с нужните витамини и минерали и да го подготвите за зимния период. 

Още една причина, поради която ви препоръчваме да направите детокс терапия през есента, е, че зимата е сезон с много празнични дни. Немалко са поводите да се съберем с близките си хора, да отрупаме трапезата с празнични ястия и да се поздравим с “наздраве”. Богатата трапеза обаче невинаги означава богат избор от здравословна и балансирана храна. Най-често резултатите от тези събирания са качване на килограми, забавяне на метаболизма и затрудняване работата на отделните системи на тялото. 

Детокс терапия в Медицински център “Д-р Людмил Димитров” 

Детокс терапията може да бъде много полезна за пречистване на човешкия организъм, но само ако се направи правилно. Какво означава “правилно”? С индивидуален подход. Именно на него залагаме ние в Медицински център “Д-р Людмил Димитров”. Разработваме специална детокс програма, адаптирана спрямо състоянието и целите на всеки наш пациент. Детокс терапията включва:

  • Инфузии с озониран физиологичен разтвор;
  • Схеми за лечение с хомеопатия и акупунктура;
  • Индивидуален хранително-двигателен режим.

Намираме се на адрес гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4, а повече информация за детокс терапията може да получите, като се свържете с нас на 032/ 950 019.