Ако тренирате професионално и имате мускулна травма, или страдате от ревматоиден артрит или дискова херния, лекуващият специалист може да ви препоръча текар терапия. Разбира се, в най-добрият случай той би трябвало да внесе яснота какво представлява този тип терапия и какъв ефект да очаквате. В случай обаче че не сте получили отговор на някои от вашите питания, вярваме, че тази статия ще ви бъде от полза. В нея даваме отговор на най-често задаваните въпроси, свързани с текар терапията.

Каква представлява терапията и с какво е полезна?

Неинвазивна терапия, при която чрез високочестотна енергия се предизвиква загряване на ставите и мускулите. Така най-кратко бихме могли да опишем текар терапията. Цялото ѝ наименование е таргетирана радиочестотна терапия и днес е широко разпространена. Използва се главно за лечение на травми и посттравматични състояния на опорно-двигателния апарат, при заболявания на костно-ставния апарат (като артрит, артроза, бурсит и др.) и при заболявания на нервната система (като дискова херния, неврит, невралгия и др.).

Терапията е подходяща и за интензивно спортуващи. Разтежения, разкъсвания и наранявания съпътстват кариерата на всеки професионален спортист, затова текар терапията е прилагана от множество спортни рехабилитатори.

Какъв е принципът на действие? Доставя се високочестотна енергия до тъканите, която прониква в дълбочина и предизвиква затопляне, по-известно като хипертермия. Хипертермията, от своя страна, стимулира процесите на възстановяване. Мускулите се отпускат и болката – намалява. Съкращава се времето за възстановяване на пациента.

Ще се усеща ли болка по време на терапията?

Самата терапия е безболезнена и безопасна за пациентите. Разбира се, ако се извършва от професионалист. В Медицински център “Д-р Людмил Димитров” използваме технология от ново поколение, за да гарантираме бързо и ефективно лечение на нашите пациенти, без то да е съпроводено с болка. Някои хора описват терапията като приятно и отпускащо преживяване, така че не се притеснявайте – няма да усетите болка. Разбира се, ако почувствате дискомфорт, винаги може да сигнализирате на медицинското лице, извършващо терапията.

текар терапия

Как протича самата терапия?

Преди да започне Текар терапията, специалистът ще определи болезнената точка и ще постави специален електрод близо до мястото, което ще бъде тренирано. След това ще въведе нужните настройки на апарата и ще постави начало на терапията. Отново обръщаме внимание, че самата процедура е безболезнена, но в случай на дискомфорт, може да се обърнете към специалиста.

Какъв ефект да очаквам от терапията?

Както споменахме, терапията предизвиква равномерна тъканна хипертермия или иначе казано, равномерно загряване на тъканите. В резултат на по-високата температура в тъканите се наблюдава разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация). Вазодилатацията, от своя страна, увеличава хранителните вещества и количеството кислород, което се доставя до тъканите, а това води до основните терапевтични ефекти:

  • Намаляване на болката;
  • Отпускане на мускулите;
  • Ускоряване процеса на възстановяване на увредените тъкани.

По-горе изброените ефекти се усещат още в края на първата процедура, като успехът на терапията в голяма степен зависи от качеството на апаратурата и от уменията на медицинския специалист да прилага разнообразни мануални техники.

Има ли противопоказания за включването на терапията в курса на лечение? Придружаващите ми заболявания пречка ли са да проведа терапията?

Ако специалист ви е препоръчал да направите терапията, той най-вероятно е запознат в детайли със здравословното ви състояние. Въпреки това ви сме длъжни да ви информираме, че терапията не е препоръчителна за бременни, за пациенти със заболявания, свързани с нарушено кръвосъсирване, и за такива, на които са с поставен пейсмейкър на сърцето. Консултирайте се с лекуващия ви специалист, за да получите най-точен отговор дали придружаващите ви заболявания биха възпрепятствали провеждането на терапията.

*Информацията в тази статия не замества консултация със специалист. В случай че имате допълнителни въпроси или искате да се запазите част при специалист от Медицински център “Д-р Людмил Димитров”, може да се свържете с нас на 032/ 950 019. Намираме се в гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4.