Освен че е основната опора на човешкия организъм, гръбначният стълб има защитна и двигателна функция. Той се състои от 24 прешлена, съединени помежду си и позволяващи движение напред, назад и настрани на гръбнака. Между тези прешлени е разположен междупрешленен диск. Когато се разкъса влакнестия хрущялен (фиброзен) пръстен, от който е изграден този диск, говорим за дискова херния.

Разбира се, като всяко друго заболяване, никой не е застрахован от дискова херния. Може да се появи при всеки, независимо от пол и възраст. Ако погледнем статистиките, ще видим, че по-голяма част от пациентите с тази диагноза, са мъже на възраст 30-50 години. Но това не означава, че жените не са засегнати. Има няколко фактора, които допринасят за появата на дискова херния. Нека да разгледаме кои са те.

Пол – Както споменахме, мъжете с поставена диагноза дискова херния са повече от жените. Съотношението е 3:2, когато говорим за херния в лумбалната област. Или с други думи, господата трябва да бъдат по-внимателни, тъй като са по-предразположени към заболявания на опорно-двигателния апарат.

Възраст над 30 год. – Вече разбрахме, че между прешлените на гръбначния стълб се намира междупрешленен диск. Той съдържа предимно вода, а с напредването на възрастта тя намалява. Именно затова напредването на възрастта се определя като основен рисков фактор.

Наднормено тегло – По-голямото тегло означава допълнително натоварване върху дисковете. Наднорменото тегло крие рискове от поява на редица заболявания, в това число и дискова херния. Затова нашата препоръка е да се стараете да поддържате теглото си в здравословни граници, като наблягате на сезонни плодове и зеленчуци и избягвате преработените храни.

болки при дискова херния

Заседнал начин на живот – За това колко е вредно да водим заседнал начин на живот се говори отдавна. Заседналият начин на живот също създава опасност от развитие на множество заболявания. Редовната физическа активност, от своя страна, може да помогне значително за предотвратяването им, включително и на дискова херния.

Стоене в неудобна поза продължително време – Работата в офис със сигурност има преимущества, но определено има има и своите минуси. Седенето дълго време приведени, пред компютъра, е една от честите причини за поява на дискова херния при дамите.

Активно, постоянно шофиране – Това пък е една от основните причини за поява на дискова херния сред мъжете. Продължителното седене, съчетано с друсането на автомобила, може да окаже негативно влияние на гръбначния стълб и междупрешленните дискове.

Неправилно вдигане на тежки предмети – Тренировките са полезни, но само ако изпълняваме правилно и безопасно упражненията. В противен случай не само че няма да постигнете желаните фитнес цели, но и рискувате да увредите гръбнака. Ако тренировките ви включват вдигане на тежести, бъдете внимателни.

Обикновено дисковата херния се познава по изтръпването, по болката, разпростираща се върху крайниците, по мускулна слабост на пръв поглед без причина и по болката, която се обостря при изправяне, сядане или определени движения. Вслушайте се в сигналите, които ви дава тялото, и направете консултация със специалист при първа възможност.

Не прилагайте самолечение. Това може да утежни ситуацията. Приемането на болкоуспокояващи няма помогне, ако търсите дългосрочен резултат. Може да получите моментно облекчение, но чрез лекарства потискате симптома, но не лекувате причината за болката. Някои пациенти смятат, че са излекували дисковата херния, щом не усещат болка, след като са приели определено лекарство. Но както казахме, болкоуспокояващите за кратко облекчават дискомфорта, не лекуват дискова херния.

Добрата новина е, че съвременната медицина познава множество различни начини за лечение на дисковата херния. Доказано е, че добри резултати се постигат с лазер терапия и озонотерапия. В Медицински център “Д-р Людмил Димитров” тези терапии се извършват от специалисти с многогодишен опит. Изготвяме оздравителна програма, съобразена с индивидуалното ви състояние, защото вярваме, че индивидуалният подход е ключов, когато става въпрос за здравето. Намираме се в гр. Пловдив, ул. Брезовска 34. В случай че искате да запазите час, вижте тук как може да го направите.