Есента е сезон, който безспорно има своя чар. Но освен прохлада и красиви гледки, носи със себе си заплахи за имунната система под формата на настинки и грипове. Есенно-зимният период е период на промени в температурите и е важно да укрепим имунната си система, за да се справи, а в най-добрия случай, да се противопостави на вирусите.

Има няколко неща, които можем да направим за себе си, за да укрепим имунната си система. Преди да ви споделим кои са те, нека разберем какво всъщност представлява тя.

Имунната система е тази система в човешкия организъм, която ни предпазва от болести. Тя се състои от клетки, тъкани и органи, които работят в синхрон, за да се борят с инфекции и болести. Имунната система идентифицира вредните елементи, които попадат в тялото, и ги неутрализира.

“Храната прави борбата”

Не може да не сте чували този израз. Правилното и разнообразно хранене е ключът към доброто здраве. А какво означава правилно и разнообразно хранене? Балансирано, включващо трите групи макронутриенти и ограничаващо газираните напитки и рафинираната захар. Следете внимателно менюто ви да е богато на трите групи хранителни вещества – протеини, мазнини и въглехидрати. Наблягайте на сезонна храна и приемайте течности през деня. Консумирайте възможно най-малко преработена храна и избягвайте храни с празни калории, които не дават нищо полезно на организма ви. Включете в менюто си храни, богати на витамините А, С, Е.

Редица проучвания показват, че състоянието на чревната микрофлора има пряко отношение към имунната система, тъй като близо 80% от клетките се разполагат в храносмилателния тракт, и по-точно – червата. Балансираната чревна микрофлора предпазва организма от вируси и стимулира имунната система. Или казано с други думи, здрав микробиом – здрава имунна система.

“Движението е здраве”

Ежедневието на всеки от нас е запълнено с ангажименти. И макар да съзнаваме, че тренировките влияят положително както върху физическото, така и върху менталното ни здраве, погълнати от задачи, трудно намираме време за спорт и движение. А те са не по-малко важни. Наред с храненето, друго условие за здраве и добър тонус е активното движение. Дали ще бягате, ще се разхождате след работа или ще спортувате – няма значение. Важното е да намирате време да се раздвижите.

Редовната физическа активност подсилва имунната система и намалява риска от болести. А дори и да се разболеем, ако имаме добър тонус и силна имунна система, ще преодолеем болестта леко и без сериозни последствия. Затова нашата препоръка е всеки ден да намирате време за кратки разходки или тренировка. Дори да е само за 15 минути, в дългосрочен план те ще ви се отплатят.

тренировки и правилно хранене в основата на добрия имунитет

Правете редовно детокс терапии

Още по-добри резултати ще видите, ако съчетаете хранителния и двигателния режим с детокс терапии. Тяхната основна цел е да изчистят организма от попадналите в него вредни токсини. Ежедневно сме изложени на множество вредни влияния. От една страна, токсини попадат в организма чрез храната, от друга, при контакт със заобикалящата ни среда. Бъбреците, червата и черният дроб помагат на организма да се освободи от ненужните вещества. Но има и такива, от които е трудно да се освободи сам. И точно в такива случаи е препоръчително да се правят детокс терапии. Повече за това какво представляват детокс терапиите, както и защо есента е подходящо време за детоксикация, сме обяснили тук.

Оммм… или изкуството да водим живот с по-малко стрес

Напрегнатият начин на живот, който водим, е в противовес с това, което е нужно на нашите тела. Учени отдавна са доказали, че напрежението, тревогата и стресът отслабват имунната система и са причина за редица болести. За съжаление, стресът в повечето случаи е провокиран от ситуации извън нашия контрол. Добрата новина е, че как ще реагираме на тези ситуации – зависи изцяло от нас.

Препоръчваме ви да пробваме различни неща, за да откриете своя начин за справяне с напрежението. Може да включите в рутината си медитационни практики или йога, да се разхождате сред природата с любимите си хора или да оставате насаме със себе си, релаксирайки в топла вана. Не забравяйте, колкото и да сте натоварени, да правите почивки. Може да са кратки, но организмът ви се нуждае от “глътка въздух”.