Текар терапията е един от най-ефективните методи за облекчаване на болката и подпомагане на възстановителните процеси. По своята същност методът представлява доставяне на високочестотна енергия до тъканите. Прониквайки в дълбочина, енергията предизвиква загряване на тялото, а крайният резултат, на който се радват пациентите, е мускулна релаксация и стимулиране на естествените механизми за възстановяване на организма.

При текар терапията се използват два режима на работа – капацитивен и резистивен. Капацитивният се прилага, когато е необходимо въздействие върху мускулите, подкожието и дермата, които са повърхностни тъканни слоеве. Въздействието върху тъкани с по-голяма дълбочина като кости и стави се извършва с резистивния режим.

“Подходяща ли е текар терапията за мен?” Ако си задавате този въпрос, ви съветваме да потърсите отговор от лекуващия ви специалист. В следващите редове ще изброим при кои заболявания най-често се препоръчва текар терапията. Но трябва да имате предвид, че настоящата статия не замества консултация със специалист. За да получите яснота дали текар терапията би дала добри резултати при вас, се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Текар терапия при ограничено движение и заболявания на раменната става

Ако сте посетили вашия лекуващ лекар с оплаквания от болки в рамото, затруднена подвижност или скованост на горните крайници, е много вероятно той да ви препоръча текар терапия. Сред заболяванията, за които се препоръчва този тип терапия, са синдром на острото претоварване, синдром на замръзналото рамо и импинджмънт. Текар терапията ще облекчи болката, ще допринесе за това мускулите да се отпуснат, а това от своя страна, ще доведе до по-бързо връщане към нормален начин на живот.

Текар терапия при болка във врата, гърба и кръста

Текар терапията облекчава болки във врата, гърба и кръста. По време на терапията, както споменахме, се повишава температурата, а по-високата температура означава увеличена циркулация на кръвта и освобождаване на напрежението от “болезнените точки”. При болки в тези области терапията може да се съчетае с други техники, за да се ускори процесът на възстановяване. Едно от предимствата на текар терапията е, че може да се прилага както самостоятелно, така и с други терапии и процедури. При болки във врата, кръста и гърба терапията може да се комбинира с масаж например.

Текар терапия при дискова херния, неврит и невралгия

Текар терапията облекчава болката и при пациенти със заболявания на нервната система. Ако сте чули от своя лекар диагнозата дискова херния, неврит или невралгия, е важно да знаете, че малък процент от страдащите от тези заболявания се нуждаят от оперативно лечение. Подобрение и значителни резултати могат да се постигнат и с неинвазивни методи, каквито са озонотерапията и текар терапията. Те са доказали терапевтичните си резултати.

текар терапия при навяхвания и връзкови разтежения

Текар терапия при навяхвания, изкълчвания, връзкови разтежения

Терапията се препоръчва и за активно спортуващи. Наряванията, разтеженията и спортните травми като цяло са неразделна част от спортната кариера на трениращите, а често времето им за възстановяване е кратко. Те трябва да се върнат обратно бързо към тренировъчния процес, за да се подготвят за състезание.

Текар терапията дава възможност за ускоряване процеса на възстановяване след продължително натоварване. Това обуславя защо се познава и прилага от множество рехабилитатори в спортните среди.

Текар терапия – част от рехабилитационна програма

Текар терапията е препоръчвана на пациенти, претърпели операция, с цел по-бързо възстановяване на нормалната двигателна дейност. Ако наскоро сте били оперирани, лекуващият специалист може да ви насърчи да включите текар терапия като част от постоперативния терапевтичен план. Терапията оказва положително влияние в следните направления: намаляване на отока, облекчаване на болката и подобряване на локалното кръвообращение.

Текар терапия Пловдив: Медицински център “Д-р Людмил Димитров”

В медицински център “Д-р Людмил Димитров” се стремим да предоставяме лечение на високо ниво на своите пациенти. Текар терапията при нас се извършва със съвременна и висококачествена апаратура от опитни специалисти. Може да ни откриете на адрес: гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, ет. 4 или да се свържете с нас на 032/ 950 019.