Освен красивата снежна бяла покривка, неразделна част от зимните месеци са настинките и гриповете. Вярваме, че за всеки от нас са неприятни запушеният нос, болките в гърлото и високата температура. Какво можем да направим, за да преборим бързо или избягаме напълно от настинката? Днес ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос. 

Решихме да споделим с вас няколко основни правила, когато става въпрос за предпазване от настинки и вируси. Сигурни сме, че ги знаете, затова само ще ги припомним накратко. 

1. Проветрявайте редовно дома и офиса си

Ниските температури навън често ни карат да поддържаме по-висока температура в дома и офиса си. Високата температура в помещението обаче прави организма по-лесно податлив на вируси и настинки. Вирусите се разпространяват бързо там, където има много хора и въздухът е застоял. Редовно проветрявайте и освежавайте в дома и на работното си място. Пет минути са достатъчни, за да влезе “глътка” свеж въздух в помещението. 

Освен върху здравето, редовното проветряване може да повлияе положително и върху продуктивността. Чистият въздух пречиства съзнанието и помага за генерирането на нови идеи. Недостатъчното количество свеж кислород може да намали концентрацията, креативността и вниманието. Затова отваряйте прозорците по-често, дори и за кратко. 

2. Движете се повече

Неслучайно казват, че движението е здраве. Да сме физически активни е едно от най-добрите неща, които може да направим за себе си. Не е нужно тренировките да са дълги и сложни. 30-минутна разходка в парка на чист въздух също е добър вариант да се раздвижим. Наред със стреса, заседналият начин на живот е една от главните причини за появата на различни заболявания, включително и дискова херния.

Липсата на физическа активност може да отслаби коремните мускули и тези в областта на гърба. А когато това отслабване на мускулите е съчетано с вдигане на тежести като част от работния процес, рискът от развитие на заболявания на гръбначния стълб се увеличава. Затова отделете време да се движите и да се погрижите за себе си. Не само че ще сте по-здрави, но и ще се чувствате по-добре. Тренировките влияят на настроението и на психическото здраве. 

 

балансирано хранене и тренировки за добър имунитет и превенция на дискова херния

3. Хранете се балансирано и здравословно

Хранете се разнообразно. Така ще заредите организма си с богат набор от витамини и минерали. Наред с храната, обръщайте внимание и на течностите, които приемате през деня. Количеството вода, което трябва да пиете на ден, зависи от възрастта ви и от теглото ви. Едно правило, по което може да изчислите ориентировъчно колко течности е добре да пиете, е като умножите теглото си по 0,03. Ако например сте 60 кг, трябва да приемате средно 1,8 л вода на ден. Добрата новина е, че през зимата може да се сгреете и с топъл чай, горещ шоколад или друга любима топла напитка. 

Полезна информация кои витамини и минерали са важни за укрепване на имунната система, както и чрез кои храни може да си ги набавите, ще откриете в част 2 на статията.

4. Не отричайте инфузионните терапии

В някои случаи храната не е достатъчна, за да си набавим нужните за укрепване на имунната система витамини и минерали. В такива случаи препоръчваме инфузионни терапии. Полезните вещества се доставят по интравенозен път и така се усвояват лесно и бързо от организма. Тези коктейлни бустери ще ви заредят със сили и енергия, при това веднага. Ефектът от тях се усеща моментално, а резултатът е, че имунната ви система е по-защитена от вируси.  

5. По възможност, избягвайте тълпите

Вече споменахме, вирусите се разпространяват по-лесно в закрити помещения, където хората са на близко разстояние един до друг. Затова ако искате да ограничите риска от вируси, избягвайте да посещавате места, на които има много хора. Разбира се, не става въпрос за това да се изолирате от околните. Но когато е възможно, избягвайте да посещавате места, на които има струпване на хора.

Не бива да забравяме, че няма как да се предпазим напълно от настинки и вируси. Спазването на тези правила не гарантира че няма “да се срещнем” с тях, но може да ни помогне да подсилим имунитета си и в случай че се разболеем, да преминат по-леко.