В част 1 ви разказахме за това, че честото проветряване на помещенията, активното движение и избягването на тълпите могат да бъдат полезни за укрепване на имунната система. Загатнахме, че балансираното хранене е не по-малко важно, тъй като чрез него организмът получава витамините и минералите, от които се нуждае. Днес отново си говорим за витамини и минерали. Както ви обещахме, ви разказваме кои са в основата на това да имаме здрава и силна имунна система. 

  • Витамин А 

Със сигурност, като сте били малки, сте чували, че за здрави очи е важно да ядете моркови. Витамин А има ключова роля за поддържане на добро зрение. Освен за това обаче, витаминът е от значение за поддържане нормалната функция на имунната система, както и здравето на кожата и костите. 

Животински източници на витамин А са черният дроб, както и скумрията, сьомгата, рибата тон. Сред зеленчуците, богати на витамин А, са морковите, червените чушки и сладките картофи. Един средно голям сладък картоф ви осигурява над 400% от препоръчителната дневна доза витамин А. От плодовете богати на витамина са тиквите. През декември са в сезон, така че лесно може да ги намерите по пазарите. 

  • Витамин С

Също като витамин А, витамин С е важен за организма и за укрепване на имунитета. Предпазва ни от бактерии и вируси, като играете ролята на своеобразен щит – не им позволява да атакуват телата ни. 

Смятани за най-богати на витамин С са цитрусите – лимони, портокали, грейпфрути. Истината е, че още по-богати от тях на витамин С са кивито, спанака и броколите. Те съдържат и антиоксиданти – защитават организма и неутрализират свободните радикали, които са в основата на заболявания и инфекции. Карфиолът, брюкселското зеле и хрянът също са богати на витамина и трябва да намерят място на трапезата ви.

  • Витамин D

За важността му се говори толкова много, че някои дори го наричат не витамин, а хормон. Пряката слънчева светлина е най-добрият начин за организма да произвежда витамин D. Зимата, както знаем, слънцето грее по-малко и по-рядко, което обуславя защо често при някои хора се наблюдава недостиг. 

За да повишите нивата на витамин D през зимните месеци, може да включите в менюто си храни главно от животински произход. Витаминът се съдържа в черния дроб от треска, телешкия черен дроб, яйчния жълтък и др. Ако сте вегетарианци, ви препоръчваме да наблегнете на гъбите. Гъбите майтаке и шийтаке имат високо съдържание на витамин D. 

 плодове, богати на витамини и минерали

  • Цинк 

Цинкът помага за намаляване на стреса. Има важна роля също в синтеза на протеини, заздравяването на рани, укрепването на имунната система. Редица проучвания са доказали, че храните и добавките, богати на цинк, намаляват продължителността на настинките и правят протичането им по-леко. 

Богати на този минерал са месата – агнешко и говеждо, както и морските храни (скариди, стриди и омари). Ако предпочитате вегетариански опции, може да консумирате повече ядки и семена (тиквени семки, сусам, кашу) или бобови (нахут, боб, леща). Отличен източник на цинк е и черният шоколад. Вашата дневна доза сладост освен наслада, може да донесе ползи на организма ви. Разбира се, важно е съдържанието на какао. Избирайте шоколад с високо такова, най-малко 70-80%. 

  • Селен

Също като цинка, селенът е мощен антиоксидант. Помага на организма да се справи със стреса. Има важно значение и за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Участва в процеса на конвертиране на тироксин Т4 в активния щитовиден хормон Т3. 

Най-богати на селен са бразилските орехи. Може да си набавите ценния минерал, като консумирате още хайвер, риба тон, сардини, говеждо месо, агнешки дроб. Яйцата също са чудесен източник на селен. Закуска с две яйца ще ви осигури близо половината от необходимото ви дневно количество селен. Селен се съдържа и в овесените ядки. 

Най-добрата превенция от настинки и вируси остава това да се грижим за себе си целогодишно. Да спортуваме редовно, да се храним балансирано и когато храната не е достатъчна, да помислим за инфузионни терапии. Интравенозното вливане на веществата гарантира тяхното бързо и пълно усвояване.