Хората на възраст над 30 години са изложени на по-голям риск от поява на дискова херния. Неправилното вдигане на тежести, системното натоварване, заседналият начин на живот са все фактори, оказващи влияние върху здравето на гръбначния стълб, а оттам и върху появата и развитие на дископатия. За това кои са рисковите фактори за появата на заболяването – вече ви разказахме. Ето защо в настоящата статия ще обърнем внимание на един от методите за лечение – озонотерапията. Прочетете статията докрай, за да научите защо озонотерапията е позната като универсалния лечебен метод на XXI век. 

Какво представлява озонотерапията?

Това е съвременен метод за лечение, при който се използва озоно-кислородна смес. Тази смес има мощно лечебно въздействие. Действа противовъзпалително, регенериращо и антибактериално. Поради тези свои свойства тя намира широко приложение за лечение на редица заболявания, сред които белодробни, автоимунни и вирусни. 

Озонотерапия при дискова херния

Озонотерапията се използва активно и при лечение на заболявания на опорно-двигателната система. Дава отлични резултати при дискова херния. Тази терапия е добра алтернатива на медикаментозното и оперативното лечение при дископатия. Увреждането на междупрешлените дискове засяга все повече хора в активна възраст, което ги кара да търсят иновативни методи за лечение. Един от тези методи е именно озонотерапията. Ето защо в следващите редове ще отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с нея. 

Защо да изберете озонотерапия при дископатия?

  • Това е неинвазивен метод за лечение – Това означава, че лечението не включва оперативна намеса. Мисълта да се подложат на операция обикновено плаши много от страдащите от дискова херния. Когато чуят “операция”, в съзнанието им се пораждат куп въпроси и притеснение. Ако и вие сте сред тях, добрата новина е, че ако изберете да подпомогнете лечението на дискова херния с озонотерапия, няма от какво да се притеснявате. Процедурата не крие рискове и е безопасна.

  • Озонотерапията е доказала своята ефективност – Процедурите са безопасни и дават отлични резултати. Успеваемостта от лечението на заболявания с озонотерапия е над 95%. Плюс на този тип терапия е също, че за разлика от оперативното и медикаментозното лечение, тук няма странични ефекти, а времето за възстановяване е почти нулево. Не се изисква престой в болница.

В МЦ “Д-р Людмил Димитров” вярваме, че операцията на дискова херния е в краен случай. Добри резултати могат да се постигнат при съчетаването на съвременни и алтернативи методи като озонотерапията. 

 

поставяне на инжекция като част от озонотерапия при лечение на дискова херния

Колко терапии са нужни?

Това вероятно е най-задаваният въпрос от наши пациенти. За съжаление, трудно е да се даде общовалиден отговор предварително. Необходимо е да се направи индивидуална оценка на здравословното състояние. Лекуващият специалист ще прецени колко терапии са нужни и дали е добре да се прилага само озонотерапия, или е по-добре тя да бъде част от цялостна програма за лечение. Може да комбинирате този тип терапия с други процедури. 

Имайте предвид, че за подобрение е трудно да се говори след първата процедура. Средно в курса на лечение се включват 10-15, но отново обръщаме внимание, че когато става въпрос за лечение, е важно да се прилага индивидуален подход. 

Какъв е механизмът на действие?

В зоната на херниация на диска, мускулно се инжектира озоно-кислородната смес. Или с други думи, на мястото, където мускулите се притискат от хернията, се поставя инжекция с тази специална смес. Действието ѝ се наблюдава в три основни направления:

  • Озоно-кислородната смес влияе на връзките, поддържащи хернията, а това от своя страна, води до намаляване размера на хернията.
  • Увеличава се кръвоснабдяването и кислородоснабдяването на засегнатия участък, а това ускорява оздравителния процес. 
  • Отокът и възпалението в засегнатия участък намаляват.

Лечението на дископатия изисква комплексен подход. Лекуващият специалист ще ви препоръча най-доброто решение спрямо тежестта и стадия на заболяването. Важно е обаче да не забравяте, че за трайни и дългосрочни резултати е нужна упоритост и промяна на навиците.