Детокс. За какво се сещате, когато чуете за детоксикация на организма? Детокс терапиите станаха много популярни през последните години. Няма как да ви е попадала информация за тях. За някои това е поредното модно течение, появило се и носещо повече вреди отколкото ползи. За други това е чудесен начин за прочистване на организма. Ние от МЦ “Д-р Людмил Димитров” вярваме, че те са чудесен начин да подпомогнем тялото си, стига да се извършват под контрола на специалист.

Ако сте решили да опитате детокс, най-вероятно четете информация онлайн, търсите съвети от познати, допитвате се до приятели, които са правили подобни програми. Всичко това може да бъде полезно, но не бива да забравяте, че всеки лесно и бързо може да публикува информация в онлайн пространството. Приятелите и роднините, пробвали детокс терапии, имат различни организми и ефектът от терапията при вас с голяма вероятност няма да е същият.

Защо имаме нужда от детокс?

Небалансирано хранене, мръсен въздух, нечиста вода, цигарен дим, изпарения от превозните средства – човешкият организъм ежедневно е изложен на въздействието на много замърсители. Като добавим и различните стресови ситуации, може да заключим, че ежедневно всеки от нас е подложен на негативното влияние на множество фактори. 

Всичкият този стрес изтощава тялото, натоварва отделните органи и системи и води до отключване на редица заболявания. Ето е защо е важно да правим детокс терапии, да изхвърлим натрупалите се в организма вредни “отпадъци”. 

Какво точно представлява детокс терапията?

Организмът на човек е така изграден, че да се изчиства сам до голяма степен от токсините. Някои системи в тялото като например отделителната и храносмилателната (чрез червата и черния дроб) помагат на тялото да преработи и да се освободи от веществата, които не са полезни за здравето. 

Тялото обаче невинаги успява да изхвърли всички токсини без помощ. В такива ситуации има нужда от подкрепа чрез детокс терапии. Или може да кажем, че това са такива терапии, които помагат на тялото да се прочисти от тези токсини, които то не може да изхвърли само. 

детоксикация на организма чрез детокс терапия

Как тялото ни подсказва, че има нужда от детокс?

Телата ни са умни. Чрез различните симптоми ни подсказват, че нещо не е наред. Важно е само да умеем да ги слушаме. Ето някои от симптомите, които могат да ви сигнализират, че е време да се погрижите за себе си:

  • Често главоболие – Нормално е да изпитваме главоболие, когато се претоварим. Ако обаче главоболието е системно, това може да е знак на тялото ви, че е време за детокс. 
  • Отпадналост и умора – Когато тялото е подложено на стрес, най-често това се проявява в липса на сили, енергия и добро настроение. Възможно е стресът да ви направи и по-бързо раздразнителни. 
  • Промени в настроението – Ако забележите промени в настроението, които не са типични за характера ви, това също може да е сигнал да помислите дали не натоварвате прекалено много тялото ви. 
  • Проблеми с перисталтиката – Когато веществата постъпват в тялото ни и то ги обработва с по-бавна скорост от преди – това също може да е сигнал, че трябва да помислим за детоксикация. 
  • Промени във вида на косата, кожата и ноктите – Задръстването на тялото с токсини може да се прояви в акне и проблеми с кожата, чупливи нокти и суха коса. В случай че забележите, че скалпът ви е сух, а ноктите ви се чупят по-бързо от преди, се погрижете за себе си. 
  • Трудно сваляне и/или лесно качване на килограми – Ако започнете да трупате мазнини в областта на корема или да изпитвате трудност при свалянето им, помислете дали организмът не ви сигнализира, че се е задръстил с токсини. 

Имайте предвид, че настоящата статия не замества консултация със специалист и че това са само част от симптомите. Може да не се проявят всички заедно или по едно и също време. Ако изпитвате колебания дали имате нужда от детокс терапия, може да се свържете с нас от МЦ “Д-р Людмил Димитров”. Нашите специалисти ще направят обстоен преглед, след което при нужда ще изготвят индивидуална програма, включваща хранително-двигателен режим и схеми за лечение с хомеопатия и акупунктура