Около 16 милиона възрастни или 8% от възрастните в световен мащаб страдат от болки в гърба. И вие ли сте сред тях? А прекарвате ли по-голямата част от деня си пред компютър, седнали на бюро? Днешната статия е за всички, чиято работа е свързана със седене на едно място продължително време. 

Неправилната стойка и дългото време, прекарано пред устройствата, предизвикват болки в гърба, а нерядко са и причина за заболявания на опорно-двигателната система като прегърбвания, изкривявания, дискови хернии.

Заболяванията обикновено са резултат от множество фактори, но един от основните е именно заседналият начин на живот. Точно затова първият съвет, който ви даваме, е да се движите активно. Споделяме с вас общо 3 правила, които ще ви помогнат да намалите напрежението в гръбначните мускули, а болките в гърба да останат “зад гърба” ви. 

 

1. Ставайте по-често, за да се раздвижите

Движение, движение и пак движение. Качвайте се до офиса по стълбите, а не с асансьор. Ходете на работа пеша, а не с колата. Разбира се, ако е възможно. Ако работите в друг град, може да се фокусирате върху тренировки у дома или разходки след работа. Това допълнително движение ще бъде от полза за организма ви. При всички положения ще се чувствате по-заредени и дори отпочинали след дългия работен ден.

По време на работа си правете често и кратки почивки. Не чакайте да изпитате болка или дискомфорт, за да станете от стола и да се раздвижите. Разхождайте се през определени интервали от време. Може да използвате времето също, за да направите упражнения, с които да укрепите мускулите на гърба си. 

 

2. Сменяйте често позицията, в която седите

Идеалната поза е тази, която… всъщност няма такава. Ако очаквате да ви кажем коя е идеалната поза, най-вероятно ще ви разочароваме. Няма най-добра поза за тялото. В случай че седите свити през целия ден, рискувате да се получи изкривяване на гръбначния стълб. Седенето цял ден изправени като дъска също не е оптимален вариант, тъй като гърбът ще ви заболи от напрягане. Затова правилното решение в случая е често да сменяте позициите на тялото. Разбира се, стремете се да поддържате тялото си в изправено положение, не бива да се накланя напред или настрани.

Обърнете внимание и на действия, които извършвате многократно. Ако често носите чантата си от лявата страна например, редувайте с преместване на тежестта от дясната страна. Когато извършваме определени действия само от определена страна, създаваме мускулни модели и се увеличава рискът от изкривяване. Или ако трябва да обобщим накратко “рецептата” за правилна стойка – баланс и смяна. 


3. Обърнете внимание не само на собствената си позиция, но и на тази на стола, монитора и клавиатурата

Знаем, че трябва да внимаваме каква поза заемаме, докато работим, но сякаш забравяме да осигурим комфортна работна среда. Вече сме ви разказвали, продължителното стоене на едно място, с приведено напред тяло, е сред най-честите причини за поява на дискова херния при жените. Затова направете работната среда и приятна, и здравословна.

Регулирайте височината на стола така, че да ви е удобно и да може да поставите стъпалата си на пода. Препоръките за монитора са той да бъде на нивото на очите ви или малко по-ниско от тях. Центърът на екрана трябва да се пада на нивото на носа ви. Ако мониторът е разположен твърде ниско, ще наклоните надолу главата си и по този начин ще увеличите напрежението върху врата си. По отношение на мишката и клавиатурата ще добавим, че трябва да са близо до вас. Добре е лактите ви да остават свити на приблизително 90°, докато пишете. 

 

И да обобщим. Активното движение, изправената стойка на тялото, правилната позиция на устройствата, които ежедневно използваме – всичко това може да помогне за облекчаване и дори елиминиране на болките в кръста. Затова намирайте време за движение дори по време на работа, позиционирайте екрана на подходяща височина спрямо вашата собствена и обръщайте внимание каква поза сте заели, докато работите.