Озонотерапия и текар терапия. Две терапии, които може да станат част от вашия план за възстановяване, ако имате спортна травма. Без значение дали тренирате професионално или за здраве, е важно да знаете какво може да направите, за да се възстановите по-бързо. 

Травмите са проблем както за тези, които спортуват активно в свободното си време, така и за професионалните спортисти. Знаем добре, че зад блясъка на златния медал се крият несклоняем хъс за победа, ежедневни тренировки и упорита работа. Кариерата на спортистите изисква много лишения и отдаденост на спорта. Неизбежна част от нея са спортните травми. 

Невъзможно е професионално спортуващ да не е получавал травма и да не се е борил с последствията от такава. По време на тренировка или по време на състезание – всеки спортист се сблъсква рано или късно с болка, навяхване, изкълчване или връзкови разтежения. 

В спорта, наред с тренировките, почивката и възстановяването са също важна част от тренировъчния план. Знаем обаче, че времето за възстановяване понякога е кратко. Особено при професионално спортуващите. Трябва да се върнат в залата възможно най-скоро, за да се подготвят за следващото състезание. Ето защо в настоящата статия ще ви запознаем с възможностите за лечение, които предлагат озонотерапията и текар терапия. 

За текар терапията и ползите от нея при спортни травми 

Текар терапията е доказала своята ефективност в спортната медицина. Успешно се прилага за лечение на възпалителни и травматични състояния на мускулите, сухожилията и ставите. За да се ускори лечението, тази терапия може да бъде приложена съвместно с масажи или други терапевтични процедури. Това е едно от нейните основни преимущества – че може да се прилага и отделно, и в съчетание с други методи за лечение. А ето и какъв е принципът ѝ на действие.

При текар терапията се доставя високочестотна енергия до тъканите. Тази енергия прониква в дълбочина и предизвиква затопляне на мускулите – процес, известен като хипертермия. Повишената температура на тялото, в резултат на доставената енергия, води до разширяване на кръвоносните съдове. Това разширение на артериите, вените и капилярите, от своя страна, е причина да се ускори транспортирането на кислород и хранителни вещества до тъканите. Всичко това оказва благоприятно влияние на организма. Болката намалява, наблюдава се релаксация на мускулите, а тялото се възстановява по-бързо от травмата. Ускорява се процесът на възстановяване. 

приложение на текар терапията в спортната медицина

Озонотерапия и нейното приложение в спортната медицина

При озонотерапията се използва медицински озон или по-точно озоно-кислородна смес. Силно изразеното благоприятно действие на тази смес прави озонотерапията толкова популярна днес. От вътрешни болести, през козметични и антиейджинг процедури, до лечение на травми и заболявания на опорно-двигателната система – озонотерапията намира наистина широко приложение в съвременната медицина. Нека обясним накратко защо.

Тя допринася за увеличаване количеството кислород, което се доставя до тъканите. Освен това влияе антивирусно и антибактериално, което я прави чудесен начин за подсилване на имунната система. Неин плюс е, че има и детоксикиращ ефект. Озонът помага на черния дроб да се изчисти от вредните вещества. Не на последно място, озоно-кислородната смес има силно обезболяващо действие, поради което терапиите с озон се използват за лечение на силни възпалителни процеси. Всичко това прави озонотерапиите особено подходящи за спортуващи професионално. Терапиите може да се прилагат както с цел превенция, така и при нужда от лечение на травма. 

 

В заключение може да обобщим, че текар терапията и озонотерапията могат да бъдат добри съюзници на всички спортуващи в поддържането на добра форма и лечение на спортни травми. Прилагането им от специалист гарантира оптимално възстановяване и максимален терапевтичен ефект. Ако и вие тренирате професионално и искате да укрепите организма си преди състезание или да излекувате спортна травма, свържете се с нас от МЦ “Д-р Людмил Димитров”. В края на терапията ще усетите невероятен прилив на енергия. А най-хубавото е, че тя не е сред забранените стимулиращи средства.