Тревожна статистика сочи, че близо ½ от българите над 50-годишна възраст имат проблеми със ставите. Всъщност първите симптоми на различни ставни заболявания започват да се появяват по-рано – около 35-40-годишна възраст, когато постепенно настъпват дефицити на основните елементи, изграждащи ставните хрущяли. 

Затруднено движение, скованост, болка. Звучи ли ви познато всичко това? Болките в ставите са проблем, от който трудно може да се избавим напълно. Няма как да говорим за пълно излекуване на ставните заболявания. Съвременната медицина обаче предлага лечения, които до голяма степен могат да спрат развитието на заболяванията и да облекчат болката. В днешната статия ви споделяме кои са те, както и какво може да правите всеки ден, за да подобрите състоянието си. 

  • Акупунктурата помага за облекчаване на болките 

Акупунктурата е позната още от древни времена в Китай. Днес успешно се прилага за лечение на редица заболявания, включително и такива на ставите и сухожилията. Тя е сходна с масажа – разликата е, че тук се използва леко пробождане с игли. Иглите се поставят в определени точки на тялото, като целта е да се възстанови неговият баланс. Този метод на лечение може да допринесе за намаляване на болките, причинени от ставни заболявания, и дори за подобряване на физическата подвижност. Точно поради тази причина много специалисти препоръчват на своите пациенти да включат този тип терапии в курса на своето лечение. 

  • Озонотерапиите също дават добри резултати

Пациенти, страдащи от заболявания на ставите (като например артрит, артрози и др.), се повлияват добре и от озонотерапии. Специалната смес от озон и кислород допринася за намаляването на възпалението. Как става това? Инжектира се тази смес в областта на възпалената става, като концентрацията и количеството се определя от състоянието на ставата. Кислородът възстановява вътреставните тъканни процеси и оказва регенериращо действие. Наблюдава се насищане на засегнатия участък с кръв, а както знаем, доброто кръвоснабдяване е в основата на оздравителния процес.

богати на калций храни

  • Уверете се, че теглото ви е в здравословни граници

Наднорменото тегло може да е причина за редица здравословни проблеми, включително и такива със ставите. Излишните килограми увеличават натоварването върху ставите. И обратно – връщането на теглото в здравословни граници ще подобри гъвкавостта и ще намали болката. 

Разбира се, тук не говорим за строги режими, които да спазвате. Придържайте се към балансирано хранене през цялата година. За здрави кости наблягайте на храни, богати на калций и витамин D. Калцият и този витамин “работят” заедно. Калцият е отговорен за укрепването на костите, а витамин D помага на тялото да усвои минерала. Организмът не може да произвежда самостоятелно калций, затова е важно да си го набавяме чрез храната. Богати на калций са млякото и млечните продукти – кисело и прясно мляко, изварата, кефира, сиренето, кашкавала. 

  • Включете противовъзпалителни храни в менюто си

Освен храни, богати на калций и витамин D, на трапезата ви трябва да присъстват и противовъзпалителни храни. Това са храни, които съдържат вещества, имащи способността да намаляват възпалението в организма. Такива са например доматите, листните зеленчуци, броколите, джинджифилът. Чесънът, рибата и морските дарове също притежават противовъзпалителни свойства и е добре да намерят място в менюто ви. Подправки като куркума и черен пипер може да добавите при готвенето на различни супи, а канела – когато приготвяте сладки изкушения. Всички те са чудесни средства за борба с възпаленията.

  • Движете се за здраве, сила и енергия

За добро или за лошо, причините за поява на артроза или артрит далеч не се изчерпват само с наднормено тегло. Редовното движение е не по-малко важно. Точно затова следващата ни препоръка е да се движите редовно. Неведнъж сме говорили за ползите от редовната физическа активност. Днес ви споделяме още една. Движението е един от начините за превенция на болки в ставите и за поддържане доброто им здраве. Кратка тренировка в рамките на 15-30 минути е по-добра от никаква.

Добре е да започвате всяка тренировката с разтягане (т. нар. стречинг). Упражненията от този тип подобряват гъвкавостта на ставите, увеличават притока на кръв към тялото и намалят риска от травми. Ако не сте сигурни какви упражнения може да правите, най-добре се консултирайте с леуващия ви специалист.