Гръбначният стълб е сложно устроена структура, състояща се от прешлени. Между тези прешлени се намира междупрешленният диск. Той, от своя страна, се формира от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Когато се наблюдава излизане от пулпозното ядро извън дисковото пространство и има разкъсване на фиброзния пръстен, тогава може да говорим за дискова херния.

Ако ежедневието ви е изпълнено с болка и слабостта в тялото не ви е чужда, пред вас стои въпросът да проучите какви са възможностите за лечение на дискова херния. За всеобща радост, съвременната медицина познава и ползва неоперативни методи, които могат да помогнат при лечение на дископатията. Два от тях са озонотерапията и лазер терапията. Съчетани заедно, те дават отлични резултати.

Точно затова ще разгледаме този тип терапии и ще поговорим за техните ползи при лечение на дискова херния. В поредица от две статии ще ви разкажем накратко за озонотерапията, лазер терапията и тяхната ефективност при пациенти, диагностицирани с дискова херния.

Озонотерапия и лазер терапия – как помагат при лечение на дискова херния?

Озонотерапията представлява дозирано инжектиране на специална озоно-кислородна смес в областта на хернията. (Не се достига до диска, където се намира хернията.) Самата смес се произвежда в специален генератор при взаимодействие на чист кислород с високоенергиен електричен заряд, след което се инжектира паравертебрално от специалист (от латински: паравертебрален – окологръбначен, разположен край гръбначния стълб).

Ако сравним дисковата херния с “малък балон”, трябва да кажем, че под въздействието на озона тя започва да се свива и по този начин може да се избегне оперативно лечение на дискова херния. Операция е добре да се прилага в тежки случаи – когато се наблюдава бързо прогресираща пареза на горните или долните крайници например. При по-леките форми на дископатия е добре да се възползваме от възможностите на съвременна медицина и ползите, които методи като озонотерапията и лазерната терапия предлагат.

Лазер терапията, от своя страна, представлява насочване на лъч с висока плътност и кратък импулс към желано място от тялото. Благодарение на действието на лазера, се наблюдава по-бързо възстановяване на клетките, към които е насочен лъчът. Болките отшумяват постепенно, тъй като притисканите до този момент нервни окончания се освобождават. Дисковата херния постепенно се свива и “прибира”.

лечение на дискова херния в МЦ Д-р Людмил Димитров

Колко продължава курсът на лечение?

Има пациенти, които започват лечение с озонотерапия с надежда за бързи резултати. Ако не ги получат, смятат, че терапиите не са ефективни. Ако и вие сте сред тях, ще ви разочароваме. Важно е да знаете, че лечението на дискова херния е процес и е трудно, дори невъзможно, да говорим за подобрение само след една процедура.

Необходимо е време. Средно са нужни 10-12 процедури, за да усетите облекчение. Добре е процедурите да се правят ежедневно или през ден. Разбира се, важно е планът за лечение да бъде изготвен от специалист, който да отчете здравословното ви състояние, както и хода и стадия на заболяването. За оптимални резултати лекуващият лекар може да ви препоръча да съчетаете озонотерапията с лазерна терапия.

Защо е добре озонотерапията да се комбинира с лазер терапия?

Най-честата причина озонотерапията да се съчетава с лазерната е, че лазерът подпомага по-лесната резорбция на озона. Както споменахме, при поставянето на инжекцията паравертебрално, не се достига до прешлените и херниалния диск. Именно тук идва ключовата роля на лазера, с чиято помощ сместа се разпределя равномерно на нивото на дисковата херния.

Друга причина да се прилагат съвместно двете терапии е, че лазерната терапия действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Това ѝ действие е причина да се използва широко в медицината, включително и при лечение на дискова херния.

Безопасни ли са тези два метода?

Методите са напълно безопасни. Разбира се, ако се извършват от специалист с необходимата квалификация. Може да сте сигурни, че ако изберете за лечение на дискова херния Медицински център “Д-р Людмил Димитров”, за вас ще се погрижи професионален екип от опитни специалисти.

Може ли озонотерапията да предизвика въздушна (газова) емболия?

Въздушна (газова) емболия възниква, когато въздушни мехурчета навлязат в кръвоносен съд и го блокират. При озонотерапията се инжектира озоно-кислородна смес, а не въздух, което елиминира опасността от появата на това състояние.

Съвсем скоро, във втора част на тази поредица, ще отговорим дали се усеща болка по време на терапиите, как да разберете, че лечението е било успешно, както и какво може да направите, за да предотвратите нова поява на дисковата херния.