В първа част изяснихме какво представлява озонотерапията, както и защо е добре да се комбинира лазер терапия и озонотерапия при дископатия.

Разгледахме колко продължава курсът на лечение, безопасни ли са тези два метода и може ли озонът да предизвика емболия. Днес, както ви обещахме, продължаваме да даваме отговор на най-често задаваните въпроси, свързани с тези две терапии.

Болезнено ли е лечението?

Имайте предвид, че озонът е газ. Затова по време на процедурата може да усетите леко парене или щипане. При инжектиране на озоно-кислородната смес се получава “раздуване” на мускулните влакна, което може да е причина за тези неприятни усещания. И все пак – ако трябва да отговорим на един от най-често задаваните въпроси от наши пациенти “Боли ли?”, ще кажем по-скоро не. Терапиите не са болезнени, а лекото пощипване и парене отминават бързо.

Кога не се препоръчва озонотерапия и лазер терапия?

Отново обръщаме внимание на това, че е важно да се прилага индивидуален подход на лечение. Точно затова ви препоръчваме да обсъдите с лекуващия специалист какви заболявания имате. Като при всяка друга терапия, така и при озонотерапията и лазер терапията има противопоказания за прилагането им. Затова е важно вашият лекуващ специалист да е наясно със здравния ви статус. Така той ще прецени дали тези терапии са подходящи за вас.

Озонотерапията не се препоръчва при пациенти с нарушено кръвосъсирване. При пациенти, страдащи от някои заболявания на ендокринната система, също е добре да се избягва озонотерапия. Лазер терапията, от своя страна, също е противопоказна при пациенти, имащи проблеми с кръвосъсирването, и такива със заболявания на щитовидната жлеза. Освен за тях, терапията не се препоръчва и при пациенти с онкологичните заболявания и такива с фоточувствителност.

озонотерапия при дископатия в МЦ Д-р Людмил Димитров

Нужна ли е хоспитализация?

Не е нужно да бъдете приети и настанени в клиника или болница, за да проведете лечението. Може да посещавате центъра за лечение на дискова херния, който сте избрали, само за да ви бъдат поставени инжекциите. През останалото време може да вършите ежедневните си задачи и да ходите на работа, стига дисковата херния да не е в обострено състояние. Цялата процедура (двете терапии – озонотерапията и лазер терапията) трае около 30 минути.

Как да разберем дали лечението е било успешно?

Добре е месец след приключване на курса на лечение да се направи контролен преглед и да обсъдите с лекуващия специалист дали болките са отшумели. Половин година по-късно лекарят ви може да препоръча да направите скенер или ЯМР, за да се установи какъв е размерът на дисковата херния.

Ако след 6 месеца дисковата херния е намалила размерите си или я няма напълно, може да се усмихнете. Това е повод за радост. Означава, че прилагането на озонотерапия при дископатия във вашия случай е дало желания резултат.

Какво може да се направи, за да се предотврати повторното появяване на дискова херния?

Това, което ви препоръчваме, е по време на прегледа да попитате вашия лекуващ специалист какви упражнения да правите, за да укрепите гръбначния стълб. Следвайте внимателно препоръките и съветите му, за да си гарантирате, че болките и дисковата херния ще останат завинаги зад гърба ви.

 

Открит в края на XVIII век – през 1785 г. от Мартин ван Марум, днес озонът намира широко приложение в медицината. Терапиите с него са сред най-ефективните методи за лечение на редица заболявания. Нека да обобщим накратко какви са основните ползи от лазер терапията и озонотерапията при дископатия:

• Възстановяването е по-бързо. Лазер терапия и озонотерапията са неинвазивни методи. Приложени навреме, се предотвратява нуждата от оперативна намеса, а с това се съкращава значително и времето, в което болката отшумява.

• Процедурите са безболезнени. Напълно безвредни и доказали своята ефективност, лазер терапията и озонотерапията дават отлични резултати при пациенти, диагностицирани с дискова херния.

• Не се изисква хоспитализация. Може да вместите процедурите в дневната си рутина. Може да ги правите в края на работния ден, в обедната почивка или в друго удобно за вас време. Продължителността им е около половин час, което позволява да ги съчетаете лесно сред другите си задачи.

Ако страдате от дискова херния и търсите внимателен и индивидуален подход на лечение, запазете час за преглед при наш специалист в МЦ “Д-р Людмил Димитров”. Ще ни откриете на адрес гр. Пловдив, ул. Брезовска 34, тел. 032/ 950 019.