Инфузионните терапии са най-бързият начин да подкрепите тялото си с коктейл от полезни вещества. Препоръчително е да се прилагат след пътуване до екзотични дестинации, при хора, които боледуват често, както и при пациенти с установен дефицит на вещества, важни за правилното функциониране на организма. 

Ако сте попаднали на нашия сайт, вероятно търсите възможности за инфузионна терапия Пловдив. Точният адрес, на който може да ни откриете, е ул. Брезовска 34, ет. 4. В медицинския център “Д-р Людмил Димитров” ще направим инфузионен коктейл на база индивидуалните дефицити, които се наблюдават в организма ви, за да може инфузионната терапия да бъде максимално ефективна.

Едно от основните преимущества на тези терапии е, че се избягва оралният прием на таблетки. Веществата се вливат интравенозно (чрез абокат), което прави усвояването им от организма лесно и значително по-бързо. Ползите от инфузионните коктейли са немалко. Сред тях са укрепване на имунната система, сияйна кожа и равномерен тен, зареждане на организма със сили и енергия. Точно затова тези терапии са популярни и като интравенозни бустери (от англ. boost – повдигам, повишавам). 

Споменахме, че инфузионните терапии представляват вливане на полезни вещества по интравенозен път. Нека разгледаме по-подробно кои всъщност са тези вещества.

Витамини

Витамините са органични вещества, нужни за правилното развитие и растеж на организма. Наричат се неслучайно така. На латински “vita”, вероятно знаете, означава “живот”, а тези вещества са незаменими за правилното функциониране на организма. 

Участват в преобразуването на белтъчините, мазнините и въглехидратите в енергия. Важна роля имат и за укрепване на имунната система. Недостигът на витамини може да доведе до отслабване на имунната система, косопад, често главоболие и умора. 

Витамините се делят на мастноразтворими и водоразтворими. Към мастноразтворимите спадат витамините A, D, E и К. Както името им подсказва, те се усвояват най-добре в комбинация с мазнини. Затова е добре да включите в менюто си храни с богато съдържание на полезни мазнини. Водоразтворими са витамин С и витамините от група В. За тях е характерно, че за разлика от мастноразтворимите, не се натрупват, а излишъкът от тях се изхвърля от тялото чрез урината. 

зареждане на организма с витамини, минерали, антиоксиданти при инфузионна терапия

Минерали

Минералите са неорганични елементи, също като витамините, делящи се на две основни групи – микроелементи и макроелементи. Класифицирането им в тези групи е на база дневното изискване за прием, както и количеството, съдържащо се от съответния минерал в човешкото тяло.

По отношение на макроелементите трябва да отбележим, че тук спадат минералите калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, хлор. Това са елементи, които се съдържат в голямо количество в тялото на човек. Препоръчва се да си набавяме най-малко 100 мг дневно от елементите в тази група. 

Микроелементите, от своя страна, са химични елементи, съдържащи се в тялото в малко количество в тялото – хилядни части от процента. Изискването за минимален дневен прием при тях най-често не надхвърля няколко милиграма дневно. Към микроелементите причисляваме цинк, желязо, селен, хром, мед, йод и др. 

Антиоксиданти

Антиоксидантите може да опишем като отлични “помощници” в борбата със стареенето и увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободните радикали в организма са предпоставка за възникване на редица заболявания. Причиняват т.нар. оксидативен стрес, а той, от своя страна, може да доведе до редица заболявания. Или с други думи, антиоксидантите са биохимични вещества, чиято основна задача е да неутрализират въздействието на свободните радикали, за да предпазят организма от преждевременно старенеене и различни заболявания. 

Не бива да забравяме, че всички системи в тялото работят заедно и всички вещества си взаимодействат. За да гарантираме правилното функциониране на организма, е важно да му осигуряваме пълен комплекс от минерали и витамини в нужните количества. Най-бързият начин за зареждане на организма с витамини, минерали и антиоксиданти остават инфузионните терапии. Потърсете ни на телефон 032/ 950 019, ако искате да запазите час за инфузионна терапия Пловдив в МЦ “Д-р Людмил Димитров”.