Когато става въпрос за ергон терапии и класически масажи, много хора се объркват. Разбираемо е защо. Двата метода за лечение са сходни и си приличат. Но освен прилики, имат и разлики. Основните отличителни белези са два.

Първата съществена разлика е, че при ергон терапиите се съчетават два типа манипулации на меките тъкани – статични и динамични. Вторият белег, по който може да разберете, че става дума за ергон терапии, е, че при тях се използва специален инструмент. Този инструмент се изработва от неръждаема стомана и има патентована форма и дизайн.

Или ако трябва да дадем дефиниция какво представлява ергон терапията, тя ще звучи така. Това е метод на лечение, при който се съчетават статични и динамични манипулации и при който се използва специален инструмент, за да се мобилизират меките тъкани на тялото.

Ергон терапии: Кратка история

Преди да разгледаме за лечението на кои заболявания се прилага ергон терапията, както и какви са резултатите от нея, ще ви разкажем накратко как се появява тя. Историята ѝ буди любопитство, започва преди хиляди години в Китай.

“Gua Shua” (в превод “изтръгване, остъргване”) – това е името на появилата се в Китай техника, първообраз на ергон терапията. Техниката се състои в използване на различни инструменти, с цел мобилизиране на меките тъкани. Използвали са се инструменти като парче дърво и скъпоценни камъни, като с тях се е “остъргвало” мястото, за което се е смятало, че е със застояла енергия. Древните китайци са вярвали, че тялото трябва да бъде освободено от токсините и застоялата енергия, защото в противен случай те причинявали болка и различни болести.

Впоследствие редица школи стъпват на древната китайската техника и започват да търсят начини да я усъвършенстват. Провеждат изследвания как да подобрят инструментите и събират обратна връзка от пациенти, които са се подложили на терапията. Ергон терапията такава, каквато я познаваме днес, е създадена в резултат на дълго търсена и събирана обратна връзка от пациенти.

включване на ергон терапии в курса на лечение

Ергон терапии: Широк спектър на приложение

Ергон терапията намира приложение за лечение на редица заболявания. Използва се често в спортната медицина. Прилага се за лечение както на леки спортни контузии, така и при по-тежки травми, когато е необходимо бързо възстановяване в кратки срокове.

По-долу сме изброили някои от заболяванията, при които най-често се препоръчва тази терапия. Разбира се, списъкът не се изчерпва с тях. Лекуващият специалист, познавайки вашето здравословно състояние, най-добре може да каже дали тази терапия би дала добри резултати във вашия случай, както и колко терапии следва да направите, за да усетите подобрение. В повечето случаи облекчение се усеща още в края на първата процедура.

Ергон терапията дава отлични резултати при пациенти, страдащи от:

  • Болки във врата, гърба и кръста;
  • Скованост и ограничена подвижност на ставите;
  • Частично разкъсване, увреди и възпаления на мускулите и сухожилията;
  • Тендинит на стъпалото, на колянната става, на раменната става и др.

С прилагането на ергон терапии се цели:

  • възстановяване на обхвата на движение;
  • отпускане на тялото и на мускулите;
  • намаляване на отока и на болката;
  • ускоряване на кръвообращението и на лимфната циркулация;
  • съкращаване на времето за възстановяване.

В резултат на предвиждането на инструмента върху тялото, се увеличава температурата на кожата и може да усетите леко затопляне в края на процедурата. Подобрява се лимфният поток, увеличава се циркулацията на кръв във и към третираната зона, възстановява се еластичността на мускулната тъкан. Мускулите се отпускат, намалява напрежението в ставите, а болката притихва.

Стъпила на основите на древна лечебна китайска техника, днес ергон терапията е един от методите, които се използват за лечение на травми. Ние от МЦ “Д-р Людмил Димитров” оставаме на разположение, ако търсите специализиран център в Пловдив, където да проведете ергон терапии. Открийте ни на адрес ул. Брезовска 34 или се свържете с нас на 032/ 950 019.