Когато говорим за човешкото тяло, няма как да кажем, че една система е по-важна от друга. Всички са взаимносвързани. Работят заедно, за да изпълняват определени процеси. Днес обръщаме поглед към системата, осигуряваща стабилност и опора, и същевременно позволяваща широк спектър от движения. Ще ви разкажем накратко за опорно-двигателната система.

За опорно-двигателната система

Няма съмнение, че тази система играе жизненоважна роля. Състои се от кости, мускули и стави, които работейки заедно, позволяват на тялото да стои в покой или да се движи. 

Правилното функциониране на опорно-двигателния апарат е от съществено значение за извършване на ежедневните дейности. Наранявания и заболявания като дископатия могат да причинят болка, скованост и ограничена подвижност. Всичко това може да рефлектира във влошаване качеството на живот. Затова е важно да се научим да се грижим за тялото си.

Дисковата херния е често срещано заболяване на опорно-двигателната система. Разказахме ви неотдавна кои са най-често срещаните при дископатия признаци и как да разберете дали имате дискова херния. В случай че имате поставена диагноза, в блога ни може да откриете много полезна информация, включително и за това кои упражнения да избягвате, за да не се натоварвате допълнително. 

Грижа за опорно-двигателната система

За да поддържате опорно-двигателния апарат в добро здраве, е важно да сте редовно физически активни, да се храните разнообразно и да обръщате внимание на стойката на тялото. 

Редовната физическа активност помага за укрепване на костите, мускулите и ставите, и намалява риска от наранявания и дегенеративни състояния като остеоартрит. Здравословната диета, богата на калций, витамини D и K и други основни хранителни вещества, също е важна за поддържането на здрави кости и намаляването на риска от различни заболявания. 

Правилната стойка е не по-малко значима за поддържането на здравето на опорно-двигателната система. Стоенето продължително време в неудобна позиция може да причини прекомерен стрес върху ставите и да доведе до болка. Смяната на позицията, в която работим, може да помогне да избегнем натоварване на тялото. 

Или ако трябва да обобщим, грижата за опорно-двигателната трябва да бъде в няколко основни направления:

  • Редовна физическа активност;
  • Балансирано и разнообразно хранене;
  • Внимание на позицията на тялото.

болки в колената

След като изяснихме какво трябва да включва грижата за опорно-двигателната система, нека разгледаме какво представляват костите и мускулите. 

Накратко за костите

В човешкото тяло има 206 кости. Най-общо може да ги разделим на 4 големи групи: кости на главата и шията, кости на туловището, кости на горните и на долните крайници. Костите имат три основни функции: двигателна, опорна и защитна.  

Бедрената кост например спада към костите на долните крайници. За нея е характерно, че позволява да се движим свободно и регулира обхвата на движение на краката. Гръдната кост, от друга страна, е съставна част от гръдния кош, който пък има защитна функция. Защитава сърцето и белите дробове. 

Костите са отговорни и за съхранението на някои минерали. Какво количество калций и фосфор се намира в костите може да разбере, като се изследва костната плътност. С напредването на възрастта най-често се наблюдава намаляване на плътността на костите, а това е опасно, тъй като предразполага към счупване. 

Полезно за мускулите

Мускулите са отговорни за това да стоим прави, да седим, да се движим. Имат способността да се съкращават и разпускат. Всяка мускулна група подпомага движението на различни части на тялото, включително и на вътрешните органи на човек. 

Когато ходим и бягаме например, използваме скелетните мускули. Любопитно е, че в тези ситуации използваме 200 мускула. Мускулите на горните крайници пък, както името им подсказва, контролират движенията на ръцете ни. Сърдечният мускул, от своя страна, е отговорен за нормалното движение на кръвта в тялото. Всеки мускул има специфична роля. 

В човешкото тяло има над 600 мускула, различни по форма и както вече споменахме, по функция. Разбира се, няма да се спираме на всяка мускулна група. За финал ще изтъкнем три любопитни факта. Мускулът с най-голям обем е седалищният (глутеус максимус). Шивашкият мускул, от своя страна, е най-дългият (над 40 см), а най-малкият се намира в средното ухо (< 1 мм). 

 

На първо място грижата за тялото е процес. Продължителен, изискващ време и разбира се, упоритост и воля. Започва с храненето, минава през движението и позицията на тялото, и включва още почивката и намаляването на стреса в ежедневието. Бъдете постоянни в грижата за тялото и ще видите, го ще ви се отблагодари. Ще бъдете здрави, изпълнени с енергия и няма да “се срещате” със заболявания като дископатия.