Витамините и минералите са основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Те играят важна роля за поддържане на цялостното здраве. Когато не получаваме достатъчно от тези хранителни вещества, говорим за дефицит.

За да бъдем здрави и изпълнени с енергия, дефицитите трябва да бъдат открити и “коригирани” навреме. Важно е да познаваме телата си – за да разберем, когато ни сигнализират за липса на тези полезни вещества. А след това и да се погрижим за тях, като наблегнем на разнообразно хранене, добавки и инфузионни терапии

В настоящата статия ще разгледаме как тялото най-често сигнализира за недостиг на витамини и минерали, както и и какво може да направите при установен дефицит. 

Физически симптоми и промени в настроението издават дефицит на витамини и минерали

Недостигът на витамини и минерали може да отключи немалко здравословни проблеми и да предизвика симптоми като умора, слабост, кожни нарушения, проблеми с храносмилането. 

Най-често телата ни сигнализират за дефицит чрез физически симптоми. Например, липсата на витамин D може да доведе до остеомалция, което води до слаби кости. Недостигът на витамин С може да причини отслабване на имунната система, което от своя страна, да рефлектира в по-чести настинки и инфекции. По същия начин липсата на желязо често е причина за бърза умора и анемия. 

В допълнение към физическите симптоми, телата също сигнализират за дефицит чрез промени в настроението и поведението. Например, липсата на витамини от група В е възможно да причини чувство на тревожност и депресия, докато липсата на магнезий – раздразнителност, безпокойство и тревога. Тези промени в настроението и поведението могат да бъдат ясен знак, че не получавате основните витамини и минерали, от които се нуждаете.

Нашите тела са невероятно умни. Винаги сигнализират, когато нещо не е наред. Трябва само да умеем да “четем” това, което искат да ни кажат, да не потискаме симптомите и да търсим причините.

снабдяване на организма с витамини и минерали чрез инфузионни терапии

Състоянието на кожата, косата и ноктите е ясен индикатор за цялостното ни здраве

Важно да разберем също, че телата “говорят” за дефицит и чрез промени в кожата, косата и ноктите. Липсата на витамини се отразява негативно върху целия организъм, но най-ясният индикатор за това са именно кожата, косата и ноктите. Недостигът на B7 (биотин) нерядко се проявява в меки и чупливи нокти, докато липсата на витамин А може да направи кожата суха и лющеща се. Аналогично, тънка и склонна към начупване коса е възможно да ни насочи да помислим за липса на витамин Е. 

Какво да правите при установен дефицит?

Ако се установи дефицит на витамини и минерали, трябва да изготвите с лекуващия лекар програма за действие. В някои случаи това може да означава ежедневен прием на мултивитамини, в други – цялостна промяна в храненето, а в трети – интравенозни инфузии. 

Инфузионните терапии – зареждане на организма с полезни вещества

Започваме с кратко обяснение за този тип терапии, защото вярваме, че са ви най-малко познати. Може да ги опишем като “коктейли”. Специални, индивидуални, изготвящи се на база установените дефицити. Тези коктейли се вливат интравенозно (през вената), което гарантира, че веществата се усвояват лесно от организма. Инфузионните терапии всъщност са най-бързият начин за снабдяване на организма с нужните му вещества.

“Храната прави борбата”

Друго важно нещо, което може да направите, е да се уверите, че се храните балансирано. Храната, която приемате, трябва да е богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати и на витамини и минерали. Хубаво е да наблягате на сезонни плодове и зеленчуци. Не бива също така да възприемате мазнините като враг – трябва да включвате здравословни такива в менюто си. Добре е и да ограничите приема на преработени храни и захар. 

“Водата – извор на живот”

Добре е да пиете много течности през деня. Пиенето на вода помага за изхвърлянето на токсините и подобрява способността на тялото да абсорбира основните хранителни вещества.

“Спортът е здраве”

Редовните упражнения също могат да помогнат за повишаване на енергийните нива и подобряване на цялостното здраве. Така че включете поне 20-минутна тренировка в дневната си рутина. 

За заключение

От всичко  казано става ясно, че витамините и минералите имат важно значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Трябва да се стремим към балансирано хранене, прием на достатъчно течности и повече физическа активност. Комбинацията от всичко това, съчетано с инфузионни терапии при необходимост, е гаранция за отлични резултати.